Veeam uvádí novou V11 s více než 200 vylepšeními

Zdroj: Pixabay

Novou verzi řešení ochrany dat pro cloudová, virtuální, fyzická a podniková prostředí Veeam Backup & Replication V11 oznámila společnosti Veeam Software. S více než 200 novými funkcemi a vylepšeními je toto jediné řešení pro komplexní správu dat dostatečně výkonné a flexibilní, aby poskytovalo ochranu v každé fázi životního cyklu dat a zároveň zvládlo všechny výzvy vícecloudových prostředí pro platformy AWS, Microsoft Azure a Google Cloud. Veeam vydal verzi V10 s více než 150 novými vylepšeními před 10 měsíci, doposud zaznamenala přes 700 000 stažení.

Společnost 451 Research zjistila, že 69 % podniků uvádí, že alespoň 75 % jejich pracovní síly nyní může efektivně pracovat na dálku. Vzhledem k tomu, že jsou pracovní úlohy akcelerovány ve vícecloudových ekosystémech a pracovníci stále častěji pracují na dálku, je správa a řízení dat těžší než kdykoli předtím. V reakci na nové výzvy v oblasti ochrany dat, kterým museli zákazníci čelit v roce 2020, a v očekávání těch, které přijdou letos, obsahuje nová verze V11 zabezpečení a ochranu proti ransomwaru.

Jako součást kompletního řešení ochrany dat umožňuje nová V11 podnikům využívat následující funkce:

Martin Štětka, Veeam
Martin Štětka, Veeam

U příležitosti uvedení řešení ochrany dat Veeam Backup & Replication V11 jsme s Martinem Štětkou, regionálním ředitel CEE ve společnosti Veeam hovořili o nejzajímavějších novinkách a také o tom, jaká byla role pražského vývojového centra Veeam.

Na jaké technické novinky byste především u Veeam Backup and Replication V11 poukázal?

S verzí 11 našeho stěžejního produktu představujeme řešení 4 v 1, které kombinuje zálohování, replikaci, snímky úložiště, a navíc zbrusu novou funkcionalitu nepřetržité ochrany dat (CDP, Continuous Data Protection). Celkově však s V11 přinášíme více než 200 nových vylepšení, která eliminují rizika ransomwaru a ztráty dat a současně poskytují jedinou platformu pro moderní ochranu dat.

S ohledem na potřeby naše lokálního trhu bych konkrétně poukázal na pokročilou a spolehlivou ochranu před ransomwarem. V této oblasti reagujeme na enormní nárůst ransomwarových útoků a akceleraci digitalizace v posledním roce, která s sebou nese i velká rizika na straně bezpečnosti. S upgradem Veeam Backup & Replication na verzi 11 nabízíme zákazníkům okamžitou pokročilou ochranu před ransomwarem bez dalších nákladů na hardware a další systémové prostředky, což na trhu není běžné.

S V11 jsme vstoupili na zcela novou úroveň zabezpečení dat i zavedením funkcionality CDP, která zajišťuje nepřetržitou ochranu dat. Poskytuje odolnost pro kritická pracovní zatížení se schopností dosáhnout téměř nulového bodu obnovy (Recovery Point Objective, RPO), minimalizuje ztrátu dat s obnovou do nejnovějšího stavu nebo určitého bodu v čase, což pomáhá zajistit kontinuitu podnikání a dosáhnout interních a externích závazků úrovně poskytovaných služeb. A co je třeba zdůraznit – tato funkce je k dispozici v ceně produktové licence. Na trhu je zcela běžné účtovat za tyto pokročilé funkce další a velmi vysoké poplatky. S novou V11 však zákazník získává tuto špičkovou možnost obnovy dat jako součást produktu zdarma. Ocení to zejména podnikoví zákazníci s velkým množství kritických aplikací nebo ti, pro které i minuta výpadku představuje obrovské škody jako například banky, telco operátoři nebo sázkové kanceláře.

Další klíčovou funkcionalitou je Archive-to-Cloud, funkce flexibilního zálohování do cloudu, která pomáhá využít strategii ukládání dat pomocí cloudového úložiště pro dlouhodobé uchovávání záloh a dat, která je třeba dlouhodobě zabezpečit z důvodu dodržování předpisů. Veeam se zaměřuje na podporu hybridních cloudových strategií a integraci v rámci Fáze II. svého rozvoje v podobě evoluce do hybridního cloudu, kdy od roku 2019 uznává strategický význam cloudu pro zákazníky. Nová V11 je výsledkem snahy Veeamu poskytovat jedinou platformu pro ochranu, zabezpečení a správu všech aplikací a dat, ať už se nacházejí kdekoliv. O důležitosti cloudu, hybridního cloudu a vícecloudových prostředí pro náš trh svědčí i aktuální rozšiřování našeho obchodního týmu zaměřeného na oblast cloudu.

Jak dalece se na vývoji nejnovějších vylepšení V11 podílejí vývojáři z pražského vývojového centra?

Pražské vývojové centrum, kde zaměstnáváme stovky IT expertů, je největším R&D centrem společnosti na světě, naši vývojáři se tak zásadním způsobem podílejí na vývoji všech klíčových vlastností Veeam produktů včetně Veeam Backup & Replication. Ve Veeamu klademe velký důraz na kontrolu kvality našich produktů, přičemž v Praze disponujeme také celosvětově největším Quality Assurance týmem, jehož testeři ke kvalitě nových funkcí a vylepšení také významnou měrou přispívají.

Můžete přiblížit, jak jednoduchý nebo naopak složitý bude přechod na novou V11 ro zákazníka?

Tak jako u všech našich řešení, tak i v případě této nové verze Veeam Backup & Replication držíme standard snadného upgradu. Jednoduchý „průvodce“ pomůže zákazníkům s migrací pomocí jen několika málo kliků. V rámci uvedení jakéhokoliv produktu nebo nové verze produktu na trh standardně spouštíme speciální školení včetně certifikací, ve školicím středisku našeho distributora Arrow školíme jak naše partnery, tak zákazníky a máme k dispozici i tým technické podpory pro pomoc s implementací jako v případě všech našich technologií a produktů.

Exit mobile version