Válka ukrojí z evropského trhu ICT skoro 2 %

Celkové výdaje na software v Evropě by měly rovněž zůstat relativně stabilní, a to jak v krátkodobém, tak v dlouhodobém horizontu. Poptávka podnikových zákazníků se zaměří především na bezpečnost, ochranu dat a systémy pro řízení dodavatelského řetězce (SCM).

IDC předpovídá, že růst evropských výdajů na informační a komunikační technologie se v roce 2022 sníží o 1,7 %, a to především v důsledku rusko-ukrajinské války, ale i dalších faktorů. Podle nové aktualizace studie IDC Worldwide Black Book Live Edition se očekává, že v Evropě dojde ke zpomalení růstu ICT trhu na 2,0 %, což v absolutních číslech odpovídá 1,052 bilionům dolarů dolarů. Předválečná prognóza růstu činila 3,7 %. Vzhledem k aktuální výši inflace je podstatné dodat, že prognóza je v „konstantní měně“, čili o inflaci očištěna (reálný, nikoliv nominální růst).
Investice do ICT bude vedle samotné války zpomalovat i (částečně související) prudký nárůst cen energií a rostoucí inflace v důsledku pokračujících poruch v dodavatelských řetězcích. V případě krátké války IDC předpokládá, že trh ICT v Evropě zaznamená v roce 2023 oživení a vykáže meziroční nárůst výdajů až o 4,7 %.
V nejistém prostředí bude hnací silou výdajů i nadále OPEX (tj. preference provozních nákladů před těmi investičními). Spolu s tím budou organizace urychlovat přechod od on-premise systémů k nasazení IT v cloudu nebo alespoň cenové modely pronájmu.
Největší krize se bude týkat prodejů zařízení, a to včetně osobních počítačů a mobilních telefonů, u nichž se dohromady očekává meziroční pokles prodejů o 6,1 % – především v důsledku toho, že podniky v nejistém prostředí budou mít tendenci odkládat větší investice.
Na evropský trh s infrastrukturou (servery/úložiště) bude mít i v roce 2022 negativní vliv nedostatek čipů. Podle prognózy IDC nicméně tento trh zůstane relativně stabilní, protože společnosti budou pokračovat v modernizaci infrastruktury, např. v rámci projektů digitální transformace.
Celkové výdaje na software v Evropě by měly rovněž zůstat relativně stabilní, a to jak v krátkodobém, tak v dlouhodobém horizontu. Poptávka podnikových zákazníků se zaměří především na bezpečnost, ochranu dat a systémy pro řízení dodavatelského řetězce (SCM).
Očekává se, že trhy se službami v roce 2022 poněkud poklesnou, ačkoliv společnosti budou i nadále realizovat projekty vyžadující konzultační a podpůrné služby. Pokles se v letech 2022 a 2023 má týkat i telekomunikačních služeb.
Také evropský trh s bezpečnostními zařízeními zůstane v roce 2022 relativně stabilní a v roce 2023 možná zrychlí. Eskalace kybernetické války by přiměla vlády a velké podniky zvýšit investicemi do kybernetické bezpečnosti a ochrany datových center. Zrychlení migrace do cloudu vedle toho vyvolává nutnost nasazování bezpečnostního hardwaru na straně poskytovatelů služeb a telekomunikačních operátorů.

Zdroj: IDC

Exit mobile version