Umělá inteligence pohání rostoucí investice do cloudových služeb PaaS a IaaS

Podle nejnovější aktualizace Worldwide Software and Public Cloud Services Guide od IDC dosáhnou výdaje na služby veřejného cloudu v roce 2024 výše 805 miliard dolarů a do roku 2028 se jejich objem zdvojnásobí. Ačkoli se očekává, že roční růst investic se v průběhu prognózovaného období 2024-2028 mírně zpomalí, trh by měl i tak v průměru (CAGR) růst ročně o 19,4 %.
„Většina organizací přijala veřejný cloud jako nákladově efektivní platformu pro hostování podnikových aplikací i pro vývoj a nasazování řešení pro zákazníky. Při pohledu do budoucna má cloudový model i nadále neuvěřitelně dobrou pozici … a to i s ohledem na potřeby v oblasti dat, umělé inteligence/strojového učení a edge technologií,“ uvádí Eileen Smith z IDC. Největší výdaje na tyto služby mají firmy ze segmentu maloobchodu, softwaru/IT a bankovnictví, které letos za veřejný cloud utratí 190 miliard dolarů (dohromady). Následuje sektory telekomunikace, média a zábava, kapitálové trhy, poskytovatelé zdravotní péče a profesionální a osobní služby. Nejrychleji budou své investice do cloudu zvyšovat firmy působící v oblasti kapitálových trhů, life science a pojišťovnictví. Nicméně dvouciferný meziroční růst výdajů se má týkat prakticky všech sektorů.
Zájem o cloud je v současnosti úzce spojen s umělou inteligencí, protože tu podniky nasazují hlavně právě tímto způsobem.
Největší podíl výdajů na veřejný cloud stále míří do segmentu softwaru jako služby (40 %). Tato kategorie už ale neroste zdaleka tak rychle a její podíl na celkových výdajích za veřejný cloud klesá. Podniky tímto způsobem provozují nejčastěji aplikace CRM, ERM, aplikace pro správu obsahu a pro spolupráci.
Asi 20 % výdajů na veřejný cloud připadne na kategorie PaaS a IaaS. Jejich relativně rychlejší růst souvisí hlavně právě s umělou inteligencí a/nebo úložišti a výpočetními centry.
Na rozdíl od nejčastějšího členění cloudu čistě na SaaS, PaaS a IaaS rozlišuje IDC ještě jako další skupinu software pro systémovou infrastrukturu. Na ten připadá zbývajících cca 20 % výdajů (přesněji řečeno, v rámci metodiky má IDC vedle sebe kategorii SaaS – aplikace, a SaaS – software pro systémovou infrastrukturu). Největšími položkami zde jsou bezpečnostní software a software pro řízení fyzických i virtuálních počítačů.

Zdroj: IDC

Exit mobile version