Umělá inteligence bude v roce 2030 vytvářet 3,5 % globálního HDP

Výdaje podniků na zavádění umělé inteligence, na využívání umělé inteligence ve stávajících obchodních operacích a na poskytování lepších produktů/služeb firemním i koncovým zákazníkům budou mít do roku 2030 kumulativní globální ekonomický dopad ve výši 19,9 bilionu dolarů a budou tvořit 3,5 % globálního HDP. Vyplývá to z analýzy IDC (The Global Impact of Artificial Intelligence on the Economy and Jobs).
V důsledku toho bude AI ovlivňovat pracovní místa ve všech regionech světa a bude mít dopad na odvětví, jako je provoz kontaktních center, překladatelství, účetnictví a kontrola strojů/zařízení. Management podniků téměř jednomyslně (98 %) považuje AI za prioritu svých organizací.
Podle výzkumu bude v roce 2030 každý nový dolar vynaložený na řešení a služby související s umělou inteligencí v podnikovém segmentu generovat 4,60 dolaru do globální ekonomiky, a to z hlediska nepřímých a indukovaných účinků. Mají za tím stát následující faktory:
– zvýšené výdaje na řešení a služby v oblasti umělé inteligence, které jsou způsobeny zrychleným zaváděním umělé inteligence
– ekonomické stimulace mezi subjekty, které zavádějí AI a vidí přínosy v podobě zvýšení výroby a nových zdrojů příjmů
– dopad v rámci celého dodavatelského řetězce poskytovatelů AI – zvýšení příjmů dodavatelů základních „bloků“ pro poskytovatele řešení a služeb AI.

Použitá metodika, respektive analýza ekonomických dopadů posuzuje tři jejich typy:
● Přímý efekt – zahrnuje příjmy poskytovatelů podnikových řešení/služeb umělé inteligence, kteří přímo prodávají své produkty koncovým uživatelům.
● Nepřímý efekt – týká se ekonomického dopadu souvisejícího s dodavatelským řetězcem umělé inteligence a přínosů pro uživatele umělé inteligence. Hodnotí se jak vstupy, tak i výstupy z odvětví využívajících AI.
● Indukovaný efekt – jedná se o efekty vyvolané zvýšením produkce. Zahrnuje zvýšení příjmů domácností, včetně stávajících a nových zaměstnanců spojených s hodnotovým řetězcem AI. Utrácením těchto příjmů vznikne další ekonomický efekt.

Většina respondentů průzkumu IDC Future of Work Employees Survey očekává, že některé (48 %) nebo většina (15 %) částí jejich práce budou v příštích dvou letech automatizovány umělou inteligencí a dalšími technologiemi, zatímco pouze menšina (3 %) zaměstnanců očekává, že jejich práce bude plně automatizována umělou inteligencí.
Možnosti automatizace mají jistěže své meze. Jak ale dodává Rick Villars, viceprezident Worldwide Research v IDC: „AI nenahradí vaše pracovní místo, ale může vás nahradit někdo, kdo dokáže AI používat lépe než vy.“

Zdroj: IDC

Exit mobile version