Udržitelný koloběh technologií

Zdroj: Pixabay

Vývoj způsobu, jakým žijeme a pracujeme, byl v minulosti určován dvěma faktory: technologickým pokrokem a měnícími se požadavky a potřebami nové generace. Dnes jsou však tyto dva faktory již velice úzce propojeny, a to díky generaci Z a mileniálům, kteří aktuálně proměňují celá průmyslová odvětví tak, aby odpovídala jejich hodnotám, zejména udržitelnosti.

Životnost produktů a životní prostředí

Spotřebitelé si přejí být při svých nákupech ohleduplnější k životnímu prostředí a stále častěji investují do výrobků, které mají dlouhou životnost. Například v loňském roce se ve Velké Británii 38 % spotřebitelů rozhodlo připlatit si za odolnější výrobek s delší životností, což ukazuje, že spotřebitelé začínají upřednostňovat udržitelnější výrobky včetně technologií od značek, u kterých věří, že tuto potřebu dokáží naplnit.

Tento trend však nepozorujeme pouze u spotřebitelských nákupů. S tím, jak se mileniálové dostávají na pozice nákupčích IT a generace Z si začíná budovat kariéru, již vidíme známky toho, že udržitelné nákupy jsou pro firmy stále důležitější, od snahy snižovat emise uhlíku až po větší akceptaci repasovaných a recyklovaných technologických zařízení.

Elektroodpad

Podniky, které míří k větší udržitelnosti, musí zejména řešit oblast elektroodpadu. Ten se stává stále větším problémem pro podniky i jednotlivce a ohrožuje životní prostředí. Organizace Global E-waste Statistics Partnership zjistila, že v roce 2019 vzniklo na světě 53,6 milionu tun elektroodpadu, což je přibližně 16 kilogramů na každého obyvatele Země, které by ročně by naplnily 263 olympijských plaveckých bazénů.

Co tedy mohou firmy dělat, aby co nejlépe využily svůj stávající majetek a nové technologie pořizovaly udržitelným způsobem?

Building new: recyklace – udržitelné zdroje a efektivní design

Mnoho nových zařízení je konstruováno s ohledem na vyšší energetickou účinnost i účinnost zdrojů.

Způsob, jakým průmysl přistupuje k designu a materiálům na výrobu nejnovějších zařízení, zažívá velké změny. Je kladen stále větší důraz na efektivnější výkon výrobků a odpovědné získávání zdrojů jako je využívání recyklovaných materiálů a bio plastů.

V otázce zdrojů využívaných v průmyslu se podniky zaměřují na množství obnovitelných a recyklovaných materiálů v našich výrobcích. V Dellu jsme si stanovili cíl, že do roku 2023 bude více než polovina našich produktů vyrobena z recyklovaných nebo obnovitelných materiálů. Zároveň se zaměřujeme na několik nových a inovativních přístupů k nahrazení plastů v našich výrobcích, kterými jsou například bio plasty nebo guma na biologické bázi.

To znamená, že všechna nová zařízení vznikají s ohledem na udržitelnost. Například díky procentuálnímu podílu recyklovaných materiálů patří naše nejnovější komerční zařízení, včetně vybraných řad notebooků Latitude, pracovních stanic Precision 300 a nejnovějších monitorů, mezi naše nejudržitelnější.

Naše výrobky také záměrně navrhujeme tak, aby byly energeticky úsporné. Nedávno jsme zvýšili naše ambice snížit emise spojené s prodejem našich výrobků a naším cílem je do roku 2030 snížit Scope 3 emise o 30 %.

Klíčovou roli zde hraje také spolupráce, protože společně můžeme dosáhnout větší změny. Průmyslová partnerství, jako je Circular Electronics Partnership, nám umožňují spojit se a zvýšit dopad našeho společného úsilí o cirkulární ekonomiku v celém elektronickém průmyslu. Pro podniky a spotřebitele to znamená, že mohou investovat do nových výrobků s vědomím, že jsou pravděpodobně udržitelnější než jejich předchůdci.

Building old: vzestup obnovy

Nákup repasovaných výrobků může představovat odpovědnou volbu z hlediska ochrany životního prostředí. Při nákupu od prověřených prodejců či přímo od výrobce sníží podniky náklady i svou ekologickou stopu tím, že zakoupí zařízení, které by jinak bylo určeno k likvidaci.

Obnova starších technologií je již dlouho udržitelným modelem pro podniky, které chtějí investovat do oběhového hospodářství. V minulosti to však znamenalo, že zaměstnanci nemuseli mít přístup k moderním a inovativním zařízením, která by jim umožnila efektivně pracovat, zejména jako součást hybridního nebo vzdáleného týmu. Dobrou zprávou ale je, že větší tendence obnovy starších technologií, jako je zpětný odkup a opravy, znamená, že existuje široká škála zařízení, která lze zakoupit, včetně novějších modelů se stejnými špičkovými funkcemi.

Building the future: nové koncepty pro měnící se svět

V posledních letech jsme svědky zajímavého pokroku v oblasti recyklace a repase technologií. Brzy budou moci podniky získávat zcela nová zařízení vyrobená z recyklovaných součástek získaných ze zařízení, která již nefungovala.

Koncept Luna od Dellu

Koncept Luna společnosti Dell je jedním z příkladů, jak by mohla vypadat budoucnost udržitelného designu počítačů. Ukazuje, jak se udržitelný design PC setkává s inteligentní telemetrií a robotickou automatizací, aby se potenciálně rozšířilo zaměření ze samotných zařízení na širší přístup k životnímu cyklu, který je zakotven v opětovném použití a obnově oproti recyklaci. Projekty jako Concept Luna v podstatě představují vizi, která by mohla umožnit opětovné použití počítačových komponent pro druhý, třetí nebo dokonce čtvrtý život v technologických zařízeních nové generace. Je to budoucnost, v níž nic nepřijde nazmar a která nabídne rapidní snížení objemu odpadu stejně jako potřeby nových zdrojů.

Způsob, jakým zaměstnanci používají své technologie, se liší, což znamená, že ne všechny komponenty končí svou životnost ve stejnou dobu. Lidé pracující z kanceláře nebo z domova mohou například používat externí komponenty, jako jsou klávesnice a monitory. Klávesnice a monitor notebooku se tedy téměř nepoužívají, i když je základní deska připravena k výměně. Namísto výměny nebo recyklace celého zařízení lze použitelné komponenty znovu použít v jiném notebooku. To je jedna z vizí společnosti Dell pro budoucnost udržitelného designu osobních počítačů.

A přestože je Concept Luna v současné době stále ještě ve fázi návrhu, ukazuje pozitivní změnu, která je poháněna nejen poptávkou spotřebitelů, ale také inovativními designéry a vášnivými zastánci udržitelnosti v našem odvětví, kteří ve své práci vidí potenciál pro větší udržitelnost.

Čeká nás ještě dlouhá cesta, ale existující iniciativy, zvýšený důraz na oběhové hospodářství a inovativní plány na obnovu starších zařízení znamenají, že existuje více možností, jak nakupovat udržitelněji v každé cenové kategorii. Společně můžeme výrazně ovlivnit způsob, jakým konstruujeme, nakupujeme a udržujeme naše technologie. Každé rozhodnutí o udržitelném nákupu pomáhá snížit naši společnou ekologickou stopu.

Přečtěte si nejnovější zprávu ESG zde.

Autor: J.G. Pons, senior viceprezident – EMEA, Client Solutions Group, Dell Technologies

Exit mobile version