Trh se službami cloudové infrastruktury zaznamenává již druhé čtvrtletí vyšší než očekávaný růst

Nová data Synergy Research Group ukazují, že výdaje podniků na služby cloudové infrastruktury v prvním čtvrtletí r. 2024 celosvětově výrazně přesáhly 76 miliard dolarů, což představuje meziroční nárůst o 13,5 miliardy dolarů (21 %). V metodice studie cloudová infrastruktura zahrnuje nejen samotné služby IaaS, ale také platformu jako službu (PaaS) a hostované privátní cloudy.
Jedná se o druhé po sobě jdoucí čtvrtletí, ve kterém se meziroční tempo růstu výrazně zlepšilo, přičemž v prvním čtvrtletí byl zaznamenán nejsilnější růst od třetího čtvrtletí roku 2022.
I když přetrvávají ekonomická a v některých regionech i geopolitická rizika, převažujícím faktorem, který je více než kompenzuje, je nástup umělé inteligence (nejen generativní/jazykové modely) a z toho vyplývající zvýšená poptávka po infrastruktuře.
Pokud jde o pozice jednotlivých dodavatelů, Amazon si na trhu s velkým náskokem udržuje nejvyšší podíl, ačkoli společnosti Microsoft a Google měly silnější čísla meziročního růstu. U všech tří došlo v posledních dvou čtvrtletích k výraznému růstu. Jejich podíly na celosvětovém trhu v prvním čtvrtletí činily 31 %, 25 % a 11 %. Mezi poskytovateli cloudových služeb druhé úrovně s nejvyšší meziroční mírou růstu patří společnosti Huawei, Snowflake, MongoDB a Oracle.
Většina významných poskytovatelů cloudových služeb již zveřejnila své výsledky za 1. čtvrtletí a společnost Synergy odhaduje, že čtvrtletní tržby ze služeb cloudové infrastruktury (včetně služeb IaaS, PaaS a hostovaných privátních cloudů) dosáhly 76,5 miliard dolarů, přičemž za rok (zpětně, tj. Q2 2023 až Q1 2024) to bylo 283 miliard. Většinu trhu tvoří veřejné služby IaaS a PaaS, které v prvním čtvrtletí vzrostly o 23 %. Dominance největších poskytovatelů cloudových služeb je ještě výraznější v oblasti veřejného cloudu, kde tři největší poskytovatelé ovládají 72 % trhu.
Společnost Synergy k výsledkům uvádí, že na konci roku 2022 a po většinu roku 2023 byla míra růstu trhu s cloudovými službami abnormálně nízká, brzděná vnějšími faktory. Tudíž nyní jde vlastně o růst z nižší srovnávací základny, proto je procentuální nárůst zase vyšší. Tempo růstu z doby před rokem 2022 se ovšem nevrátí, na to je trh už nyní příliš velký v absolutních číslech. Synergy očekává jeho zdvojnásobení za 4 roky.

Zdroj: Synergy Research Group

Exit mobile version