Trendem bude cloud přímo na hardwaru (bare metal)

Spojovat cloud s holým hardwarem na první pohled nedává příliš smysl. V cloudu dnes přece vše běží na virtualizovaných (nebo jinak abstraktních) systémech. Motivací pro cloud je naopak zbavit se starostí s vlastnictvím hardwaru a jeho správou (a investičními náklady na jeho pořizování). Proč se vše ale může změnit a „bare metal“ se může stát významným trendem i zde? Po nějaké době přináší opět jeden zajímavý pohled, jak ho prezentuje Christopher Tozzi na ITPro Today.
Prvním důvodem je, že tento přístup umožní oproti virtuálním strojům a/nebo kontejnerům vyšší výkon pro firmy vyvíjející vlastní aplikace v oblasti strojového učení a umělé inteligence. (Samozřejmě pro řadu firem bude výhodnější modely AI netrénovat ve vlastní režii a nevyvíjet vlastní aplikace, nejspíš přímo využijí nějakou nabídku AI-as-a-Service fungující ve stejném režimu jako SaaS.)
Za druhé, bare-metal cloudy poskytují větší kontrolu nad cloudovou infrastrukturou ve srovnání s tradičními cloudovými prostředími založenými na virtuálních strojích. Při spouštění úloh na cloudových virtuálních počítačích nemá zákazník přístup k protokolům nebo metrikám ze základní fyzické infrastruktury, což omezuje přehled o celém prostředí. Stejně tak nelze kontrolovat/řídit konfiguraci fyzických serverů. Některé firmy z tohoto důvodu provádějí i zpětné přesuny pracovních úloh z cloudu opět do prostředí on-premise, bare metal cloud zde ovšem představuje zajímavou alternativu.
Za třetí, holé servery nabízejí pro pracovní úlohy mimořádně vysoký výkon, protože zde na rozdíl od sdílených prostředí nedochází k problémům se soupeřením o zdroje. I uživatelé B2C aplikací dnes často očekávají dostupnost 99,9 % nebo lepší a rychlost odezvy do sekundy.
Čtvrtou motivací je pochopitelně bezpečnosti. Bare metal cloudy snižují plochu pro útoky tím, že eliminují vrstvu hypervizoru. A za páté, tato architektura také zrychluje reakci na problémy či bezpečnostní incidenty. Identifikovat problém s výkonem/odezvou nebo řešení situace, kdy celá aplikace spadne, je v cloudech bez hypervizorů jednodušší, protože jednodušší je i jejich architektura. I samotná správa/monitoring pracovních úloh je v tomto prostředí trochu snazší než u aplikací typu Infractucture-as-a-Service, jak se obvykle provozují dnes.

Zdroj: ITPro Today a další

Exit mobile version