Technologie baterií (3): Sodíková baterie s pevným elektrolytem se blíží k praktickému využití

Pixabay License. Volné pro komerční užití

Sodíkové baterie s pevným elektrolytem by oproti technologii Li-Ion mohly poskytnout řadu výhod. Sodík je podstatně levnější než lithium a baterie s pevným elektrolytem se obecně pokládají za bezpečnější. Problémem je dosud ovšem výroba těchto zařízení v průmyslovém měřítku.
Vědci z Osaka Metropolitan University a dalších institucí nyní vyvinuli proces, jenž může umožnit masovou syntézu sulfidů sodíku.
S využitím polysulfidů (sulfidů se dvěma a více atomy síry) sodíku jako materiálu pro syntézu i pomocného tavidla, které syntézu podporuje, tým výzkumníků dokázal připravit pevný sulfidový elektrolyt s dosud nejvyšší zaznamenanou vodivostí sodíkových iontů – asi 10krát vyšší, než je požadováno pro praktické využití – a skleněný elektrolyt s vysokým redukčním odporem.
Hromadná syntéza takových elektrolytů s vysokou vodivostí a tvarovatelností je podle autorů výzkumu klíčem k praktickému využití sodíkových baterií. Baterie s tímto materiálem by oproti dosavadním sodíkovým článkům také měly nabízet vyšší výkon.

Akira Nasu et al, Utilizing reactive polysulfides flux Na2S for the synthesis of sulfide solid electrolytes for all-solid-state sodium batteries, Energy Storage Materials (2024). DOI: 10.1016/j.ensm.2024.103307
Tomoya Otono et al, High-Sodium-Concentration Sodium Oxythioborosilicate Glass Synthesized via Ambient Pressure Method with Sodium Polysulfides, Inorganic Chemistry (2024). DOI: 10.1021/acs.inorgchem.3c04101
Zdroj: Osaka Metropolitan University / TechXplore.com, přeloženo /zkráceno

Exit mobile version