Taktik partnerem pro high-end bezpečnost Thales

Lukáš Březina, Senior Security konzultant Taktik

Firma Taktik se specializuje na řešení z oblasti hyperkonvergované infrastruktury, bezpečnosti, archivace a optimalizace dat. Je partnerem společnosti Thales, dodavatele špičkových bezpečnostních řešení. O šifrování, multifaktorové autentizaci, HSM a dalších novinkách Thales jsme si povídali se Senior Security konzultantem firmy Taktik Lukášem Březinou.

Taktik má ve své nabídce bezpečnostní řešení Thales. Čeho všeho se týkají?

Luna HSM (Hardware Security Module) je zařízení určené k poskytování vysoké úrovně zabezpečení pro kritické operace spojené s ochranou klíčů, šifrování a digitálních podpisů. Jde o hardwarové zařízení, které poskytuje bezpečné prostředí pro generování, ukládání a správu kryptografických klíčů a operací.

Hlavní funkce Luna HSM zahrnují:

Luna HSM je široce využíváno ve finančním sektoru, vládních institucích, telekomunikacích a dalších odvětvích, která kladou důraz na bezpečnostní a kryptografické operace. Je to klíčový prvek pro ochranu kritických digitálních aktiv a zajištění bezpečnosti transakcí a komunikace.

Obor informační bezpečnosti IAM (Identity and Access Management) se zase zabývá správou identit a přístupů k digitálním zdrojům v organizaci. Jeho hlavním cílem je zajištění, že pouze oprávněné osoby mají přístup k určitým systémům, aplikacím nebo datům, zatímco neoprávněné osoby jsou odmítnuty.

IAM systém umožňuje organizacím spravovat digitální identity uživatelů, zařízení a aplikací. To zahrnuje procesy jako je správa uživatelských účtů, ověřování identity, řízení přístupových práv a sledování aktivit uživatelů.

Mezi hlavní funkce IAM patří:

IAM hraje klíčovou roli v ochraně digitálních prostředků organizace a minimalizaci rizika neoprávněného přístupu či zneužití dat. Poskytuje rámec pro efektivní správu identit a přístupů a pomáhá organizacím dosáhnout vysoké úrovně bezpečnosti a dodržování předpisů.

High Speed Encryptor pak je opět zařízení, které se používá k šifrování dat při vysokých rychlostech přenosu. Jeho hlavním účelem je zajištění bezpečnosti a ochrany dat při jejich přenosu přes různé komunikační sítě, jako jsou například veřejné sítě, privátní sítě nebo internet.

Takový encryptor obvykle pracuje na principu šifrování dat pomocí šifrovacích algoritmů a klíčů. Data jsou před odesláním zašifrována a následně po doručení dešifrována pomocí správného klíče, aby byla zajištěna jejich integrita a důvěrnost.

High-speed encryptory jsou často navrženy tak, aby byly schopny šifrovat a dešifrovat data při vysokých rychlostech přenosu, což je zvláště důležité v případech, kdy je potřeba šifrovat velké objemy dat, například při přenosu videa nebo velkých souborů.

Tato zařízení mohou být použity v různých odvětvích, včetně telekomunikací, vojenských a vládních organizací, finančních institucí nebo korporací, které kladou důraz na bezpečnost svých dat a komunikace.

V čem jsou silné stránky řešení Thales?

Bezpečnostní řešení od společnosti Thales mají několik výrazných silných stránek. První z nich je dlouholetá zkušenost a odbornost ve sféře kybernetické bezpečnosti. Thales má bohaté know-how a historii v oblasti poskytování špičkových bezpečnostních technologií a služeb.

Další klíčovou silnou stránkou je komplexnost nabídky. Thales poskytuje širokou škálu bezpečnostních produktů a služeb, které mohou pokrýt různorodé potřeby klientů od šifrování dat po správu identit a přístupů.

Důležitá je také inovativní přístup k řešením bezpečnostních úkolů. Společnost Thales neustále investuje do výzkumu a vývoje nových technologií, aby mohla nabídnout moderní a efektivní způsoby ochrany dat a systémů před kybernetickými hrozbami.

A konečně, globální přítomnost a spolehlivost jsou dalšími silnými stránkami. Thales má rozsáhlou síť zákaznické podpory a distribuce po celém světě, což umožňuje poskytovat bezpečnostní služby a produkty na globální úrovni s vysokou úrovní dostupnosti a spolehlivosti.

Pro které subjekty se řešení Thales hodí? Které organizace je využívají nejvíce?

Řešení Thales jsou vhodné pro širokou škálu subjektů a organizací, a to díky jejich rozmanitosti a flexibilitě. Nejčastěji využívají řešení Thales organizace a subjekty, které kladou důraz na bezpečnost dat a informací, ať už se jedná o vládní instituce, korporace nebo malé a střední podniky.

Mezi hlavní uživatele patří:

To jsou jen některé z hlavních typů organizací, které využívají řešení Thales. Jejich široká nabídka produktů a služeb umožňuje přizpůsobitelnost a efektivní ochranu pro různé typy klientů a jejich potřeb.

Má Thales nějaké certifikace pro extrémně citlivá data, například pro ozbrojené složky?

Ano, společnost Thales má certifikace a schválení pro práci s extrémně citlivými daty, včetně certifikací pro ozbrojené složky a vládní organizace. Thales se často účastní a získává různé certifikace a akreditace v souladu s přísnými bezpečnostními standardy, které jsou vyžadovány pro práci s vládními a obrannými subjekty.

Mezi tyto certifikace mohou patřit například:

Tyto certifikace a schválení jsou důležitou součástí důvěryhodnosti a spolehlivosti bezpečnostních řešení Thales při práci s extrémně citlivými daty a subjekty.

Zavedla už společnost Thales také šifrování quantum safe?

Ano, společnost Thales se zabývá výzkumem a vývojem šifrovacích metod, které jsou odolné vůči kvantovým počítačům, a tedy nazývaných jako „quantum-safe“ (kvantově bezpečné). S ohledem na rostoucí pokrok v oblasti kvantových počítačů a jejich schopností prolomit tradiční šifrovací algoritmy, se stává kvantová bezpečnost stále důležitějším tématem.

Thales investuje do výzkumu kvantově bezpečných šifrovacích technologií a aktivně spolupracuje s akademickými institucemi a výzkumnými centry na vývoji nových metod a standardů pro ochranu dat před kvantovými útoky. Cílem je poskytnout klientům a uživatelům šifrovací technologie, které jsou odolné vůči budoucím hrozbám způsobeným pokrokem v oblasti kvantových výpočtů.

Společnost aktivně pracuje na vývoji a testování těchto technologií s cílem zajistit ochranu dat i v prostředí, kde budou kvantové počítače běžně dostupné.

 

Exit mobile version