Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing

Nástup umělé inteligence způsobuje nárůst hodnoty IT firem, různé z nich ovšem z trendu profitují v různé míře (i posuzováno jen čistě vývojem ceny akcií). Srovnáme-li poměr generovaného zisku a ceny akcií, technologický trh se opět blíží k maximům z let 2020-21. Nakolik může v outsourcingu nahradit Indie Čínu? Pel-mel informací vztahujících se k tématu IT byznysu.

Umělá inteligence do roku 2030 pomůže díky vyšší produktivitě zvýšit světové HDP o 14 %, praví studie PwC. V absolutních číslech to odpovídá 15,7 bilionu dolarů. AI má představovat hlavní ekonomický trend současnosti, její hlavní přínos bude samozřejmě ve zvýšení produktivity, ale také spotřeby. Mezi jednotlivými sektory by AI měla přinést nejvíce zdravotnictví, farmaceutickému a automobilovému průmyslu. Největší výhody z nástupu AI má podle PwC mít USA a Čína.
Viz také: PwC: Umělá inteligence je největší příležitostí světové ekonomiky

Indie vs. Čína. Řada firem se pokouší o (částečný) přesun vývoje z Číny do Indie, především kvůli snaze omezit geopolitická rizika, ale i rizika obchodní války mezi Čínou a západním světem. Apple se snaží do Indie přesunout výrobu iPhonů. Ve hře je i Vietnam, jenž je oproti Indii i Číně relativně menší. Problémy tohoto přístupu: i přesun výroby do Číny probíhal postupně. Indie má v současnosti oproti Číně mnohem méně rozvinou podpůrnou infrastrukturu. Rozdílná má být také ochota lidí v obou zemích ke stěhování za prací.

Apple má potenciál dosáhnout v tržní kapitalizaci až 4 bilionů dolarů. Pro srovnání: maximum v prosinci 2021 bylo 2,94 miliard, v prosinci 2022 se došlo při největším poklesu až těsně nad 2 miliardy, v červnu se cena vrátila na 2,9 miliardy a nakonec i přeskočila 3 miliardy. Analytici se ovšem neshodnou na tom, jak se bude Applu dařit rozšiřovat své podnikání především v oblasti služeb. Aktuálně je firma krajně závislá na prodejích iPhonů.
Viz také: Apple jako první firma uzavřel s tržní hodnotou přes 3 biliony dolarů

Při letošním zotavování akcií se nejvýraznější růst týká opět technologických firem (je zhruba o půl řádu vyšší než v případě amerického trhu jako celku). Analytici JPMorgan a Goldman Sachs se v této souvsilosti přou o to, zda se na trhu již nevytváří bublina. Mimochodem, Goldman Sachs nyní do „základního technologického balíčku“ řadí firmy Meta, Amazon, Apple, Microsoft, Alphabet, Tesla a nově také Nvidia – ve spojení s boomem umělé inteligence hodnota firmy přesáhla miliardu dolarů. Nicméně v souvislosti s umělou inteligencí jakoby se dnes zapomíná, že některé firmy, a to i z oboru AI, budou v důsledku souvisejících změn svou pozici ztrácet. V tomto smyslu by se dnes v technologickém sektoru mohlo jednat o bublinu.
Společnost Evercope zase v této souvislosti uvádí, že možná podceňován je dnes potenciál Mety a Amazonu, protože ty se na vlně zájmu o AI nevezou. Pokles hodnoty těchto firem z maxim na konci roku 2021 byl kromě celkového vývoje na trhu dán také tím, jak jejich podnikání omezili regulátoři. Jenže ti se nyní namísto Facebooku a Amazonu více soustřeďují jinam (a v souvislosti s AI to bude pokračovat).
Také analytik Patria.cz Jiří Soustružník analyzoval, že v souvislosti s AI nejvíce vzrostly z technologických titulů ceny Microsoftu a Nvidia, naopak z trendu se nejméně podařilo profitovat společnosti Meta. Co se týče čistě poměru ceny akcií k zisku (P/E), pak se nyní technologický trh opět blíží k maximu z let 2020-2021, naopak ostatní akcie jsou relativně levné (v tom smyslu, že poměr P/E je u nich vzhledem k historickým datům spíše průměrný). Autor nicméně upozorňuje, že jako srovnávací kritérium lze použít i třeba poměr ceny akcií k tzv. volnému toku hotovosti na vlastní jmění (FCFE) a pak výsledky vyjdou samozřejmě jinak. (FCFE sice není přímo zisk, ale přece jen má ke zisku blíže, než když se cena akcií srovnává třeba čistě s tržbami.)

Jeremy Bryan z investiční společnosti Gradient Investments uvedl, že velký prospěch budou mít z umělé inteligence také investiční banky typu Morgan Stanley a Goldman Sachs. A to proto, že právě tyto (a obdobné instituce, v mnohem menší míře ale banky „klasické“) budou investovat do společností, které v souvislosti s AI budou v příštích letech vstupovat na burzu.

A nakonec, Peter Garnry ze Saxo Bank upozorňuje, že boom AI může ochladnout, pokud bude pokračovat, respektive eskalovat obchodní válka mezi USA a Čínou. Další omezování vývozu omezování vývozu čipů pro AI do Číny může mít dopad především na společnost Nvidia. Za růst tržeb firmy totiž odpovídala v tomto roce především poptávka v Číně (konkrétně poptávka po čipech A800 a H800 výrazně vzrostla, zejména kvůli nákupům ze strany Tencentu). Čína se urychleně snaží dohnat technologické zaostávání v oblasti AI. A právě z obavy před exportními restrikcemi zvyšuje objednávky „dokud to jde“.
„Pokud budou AI technologie v nadcházejícím desetiletí nejdůležitějším technologickým vektorem, není možné, aby se Nvidia dál držela neutrální obchodní strategie, která jen maximalizuje zisky akcionářů. V oblasti AI technologií se bude muset striktně řídit americkou průmyslovou a národní bezpečnostní politikou.“ Případné „negativní dopady regulací na Nvidii se pravděpodobně rozšíří i na zbytek „klastru AI“, kam patří například akcie firem AMD, ASML, Adobe, Alphabet, Meta, Advantest, Palantir, Marvell Technology, Microsoft či Applied Materials, tvrdí P. Garnry.

Zdroj: Patria.cz a další

Exit mobile version