Správa a analýza dat tlačí podniky do cloudu

Nová prognóza IDC pro služby IaaS a PaaS ve veřejném cloudu se kromě celkového objemu trhu pokouší blíže určit, jaké typy podnikových úloh zde budou především zpracovávány.

Celkové tržby dodavatelů služeb IaaS a PaaS odhaduje IDC na 400 miliard dolarů v roce 2025, přičemž průměrný meziroční růst trhu v příštích letech bude dosahovat až 29 %. Z hlediska typu úloh provozovaných v režimech IaaS a PaaS budou mít největší podíl vývoj a testování aplikací, správa strukturovaných dat a analýza strukturovaných dat. Nejrychleji rostoucími segmenty budou podle prognózy analýza a správa nestrukturovaných dat a streamování médií (všechny tyto segmenty mohou počítat s průměrným meziročním růstem přes 40 %). Pomaleji než trh poroste v cloudu nasazování dalších podnikových úloh, jako je práce se soubory, tiskové úlohy a správa obsahu, i zde se však výdaje budou zvyšovat dvojciferným tempem. Studie nezahrnuje vlastní cloudové aplikace (SaaS).

Cloudové služby IaaS a PaaS představují podle IDC kritickou podpůrnou složku pro budoucnost digitální infrastruktury. Ta bude muset nabízet v reálném čase schopnost samoregulace a dynamické optimalizace v reakci na změny poptávky po zdrojích, výkonu aplikací a zkušeností koncových uživatelů. Do roku 2022 bude podle IDC téměř polovina podnikových produktů a služeb digitálních nebo digitálně poskytovaných, což zvýší závislost podniků na infrastruktuře (výpočetní, úložné, síťové), která bude umožňovat více než tradiční podnikové aplikace.

K dalším trendům posle studie patří:

Veřejné cloudové služby zůstávají nezbytnou součástí strategie kontinuity a obnovy po selhání. IT oddělení v tomto smyslu přehodnocují rozpočty, budují infrastrukturu zaměřenou na odolnost podniku a řízení rizik ve světě po pandemii.

Po vlastní migraci pracovních úloh do cloudu nastává další fáze, kdy se podniky tyto služby snaží modernizovat a optimalizovat. Již v loňském roce stále více podniků při nasazování IaaS současně měnilo i samotné aplikace.

Neustálý růst podnikových dat nadále nutí podniky přesouvat mnoho úloh do veřejného cloudu, především z důvodů úspor nákladů. V mnoha případech umožňuje agilní a konzistentní škálování kapacity nejlépe režim PaaS.

Zdroj: IDC Worldwide Public Cloud IaaS and PaaS Workloads Forecast, 2021–2025

Exit mobile version