Soukromé cloudy by mohla čekat nová vlna zájmu

Většina byznysu v ekosystému cloud computingu se dnes soustřeďuje na veřejné cloud, nikoli na platformy pro cloud soukromý, jako je OpenStack. Existují však důvody, proč očekávat, že soukromé cloudy by mohly zažít novou vlnu zájmu. To neznamená, že se dočkáme masivní migrace pracovních zátěží z veřejných do soukromých cloudů; veřejný cloud bude i nadále dominovat, nicméně infrastruktura privátních cloudů se stává atraktivnější pro více podniků, než tomu bylo v posledních letech. Zajímavý pohled na toto téma napsal Christopher Tozzi na ITPro Today.
V této souvislosti Ch. Tozzi vyzdvihuje tři trendy. Zaprvé je to (nepřekvapivě) umělá inteligence. Pro nasazení generativních modelů potřebují podniky tyto modely trénovat. A aby mohly trénink AI provádět efektivně, potřebují infrastrukturu, která je pro AI uzpůsobena. Samozřejmě je možné získat infrastrukturu vhodnou pro trénování AI z veřejných cloudů, kde se nabízí řešen typu GPU jako služba. Využití veřejného cloudu pro tento účel může mít smysl pro organizace, které potřebují provádět jednorázové trénování umělé inteligence. Pro trvalé nebo opakující se potřeby trénování modelů AI však soukromé cloudy pravděpodobně poskytnou lepší celkový kompromis mezi náklady a výkonem. Veřejné cloudy zaměřené na AI bývají drahé.
Privátní cloudy navíc nabízejí větší kontrolu nad konfigurací infrastruktury. To představuje je výhodu v situacích, kdy podniky chtějí pro trénink AI používat specifické typy hardwaru, které nemohou získat od poskytovatelů veřejných cloudů. V neposlední řadě mají privátní cloudy v souvislosti s tréninkem AI určité výhody v oblasti ochrany dat.
Druhým důvodem pro volbu privátního cloudu mohou být náklady. Veřejné cloudy umožňují společnostem platit pouze za spotřebovanou infrastrukturu, ale z dlouhodobého hlediska podniky s významnými potřebami infrastruktury pravděpodobně zjistí, že privátní cloud přináší nižší celkové náklady.
A za třetí, mění se i nároky na odborné znalosti, respektive snadnost používání. Kdysi provozování privátního cloudu vyžadovalo nastavení a správu složité platformy, jako je OpenStack. I pro tým s příslušnými zkušenostmi vyžadoval tento proces mnohem více úsilí než rozběhnutí virtuální infrastruktury ve veřejném cloudu. Novější typy nástrojů pro provoz privátních cloudů, jako je Harvester, poskytují ale možnosti provozu privátních cloudů, které nevyžadují tolik odborných znalostí a úsilí jako OpenStack.
Řešení BMaaS (bare-metal-as-a-service) navíc umožňují nasazovat privátní cloudy s využitím infrastruktury, kterou spravuje někdo jiný. Díky BMaaS si podniky nemusí pořizovat desítky či stovky vlastních serverů, aby mohly provozovat privátní cloud, a zajišťovat, aby jejich IT oddělení mělo kapacitu na jejich správu. Není třeba ani na nákup hardwaru vyhrazovat speciální investiční (kapitálové, Capex) prostředky…

Zdroj: ITPro Today

Exit mobile version