Síťový čip Cisco překonal 50 Tb/s

Společnost Cisco uvedla na trh novou generaci dosud nejvýkonnějších síťových čipů Silicon One, jejichž přenosová rychlost překročila 50 Tb/s. Čtvrtá generace Silicon One zvládá propustnost 51,2 Tb/s a je určena především pro extrémní pracovní zátěže spojené s používáním umělé inteligence a strojového učení. Parametry a možnosti nových superrychlých čipů Silicon One nyní zkoušejí největší světoví cloudoví provideři.
„G200 a G202 představují nejvýkonnější síťové čipy na trhu, určené především pro pracovní zátěže AI/ML,“ uvedl Rakesh Chopra z Cisco Common Hardware Group.
Další výhodou Silocon One vedle vysokých přenosových rychlostí je podle firmy také nízká spotřeba energie, a díky vysoké propustnosti má celé řešení i skromné prostorové nároky. „Čipy mohou provádět úlohy s počtem přepínačů nižším o 40 %, s menším zpožděním a zároveň jsou energeticky úspornější,“ dodává R. Chopra. V Ciscu dokonce spočítali, že nasazení nových čipů umožňuje vystavět AI/ML cluster s úsporou 50 % optiky, 40 % switchů a třetiny síťových propojovacích vrstev.
Procesory Silicon One jsou koncipovány na dosažení co nejvyšších přenosových rychlostí a pro přenosy velkých objemů dat. Původně byly určeny zejména do špičkových zařízení v kritické infrastruktuře – například routery poskytovatelů služeb, switche v datových centrech apod. Ale postupně najdou uplatnění i v zařízeních pro běžné použití.
Technologie Silicon One se uplatnila i v České republice. V loňském roce byly routery Cisco 8000 použity pro páteřní spojení v rámci celorepublikové vědecké sítě CESNET, která propojuje české univerzity a vědecká pracoviště. Mimo jiné i tak vytváří lepší podmínky pro využívání superpočítačů v ostravském IT4Innovations.

Exit mobile version