Roste obliba programovacího jazyka Rust

Podle indexu Tiobe, který vyjadřuje popularitu různých programovacích jazyků na základě dat zadávaných do vyhledávačů, se jazyk Rust poprvé dostal mezi 20 nejoblíbenějších. Analýza ZDNet vnímá jako hlavního konkurenta pro Rust Go – ten je stále ještě o 5 míst před ním. Na prvních pěti místech se umístily C, Java, Python, C++ a C#. Meziročně (červen 2020 vs. červen 2019) si na 5. a 6. místě vyměnily pozici C# a Visual Basic. Následují JavaScript a PHP, ovšem se značným odstupem.

V případě Rustu je nárůst popularity výrazný, vyskočil meziročně o 18 míst. Jazyk Go si polepšil o 3 místa. O Rust je stále větší zájem v prostředí Microsoftu, zejména na Azure, protože oproti C/C++ je jazyk speciálně navržen tak, aby omezoval chyby a bezpečnostní problémy souvisejícím s přístupem k paměti, zvyšoval kontrolu rozvržení paměti atd. Amazon Web Services ovšem také využívají Rust, jsou v něm vytvářeny především komponenty Lambda, EC2 a S3 náročné na výkon.
Samozřejmě index Tiobe má omezenou výpovědní hodnotu – neříká nic o tom, jak jsou jednotlivé jazyky v žebříčku skutečně využívány. Průzkum Stack Overflow ukázal, že Rust používá pouze 5 % vývojářů, nicméně ti na něj nedají dopustit (co se týče spokojenosti uživatelů, pořadí zjištěné v jiném průzkumu bylo: Rust, TypeScript, Python. Viz také: Nejvíce vývojářů používá JavaSript). Paul Jansen z Tiobe nicméně uvádí, že k růstu Rustu podle jeho názoru dochází kvůli tomu, že tento jazyk je opravdu správně navržen – přímo se zřetelem k problémům, které vznikají u aplikací vyvíjených v C a C++. O něco podobného se ovšem snažily/snaží i jazyky D, Lua či Julia, které podobného úspěchu nedosáhly. Možná je Rust lepší, možná zde hraje roli náhoda, ale ukazuje poptávku po určitém řešení. Odrazovat může to, že Rust není snadný, na Microsoft Azure je Rust méně produktivní než Go. Go má každopádně před Rustem stále náskok, hodně ho využívají např. i Google, Netflix, Salesforce, IBM, Twitter a další platformy. Navíc Go je také navržen tak, aby při zachování podobnosti s C snižoval bezpečnostní rizika.

Zdroj: ZDNet a další

Exit mobile version