Prodej podnikového softwaru vzrostl v roce 2023 o 12 %

Podle IDC v roce 2028 překročí objem tohoto trhu 600 miliard dolarů.
Trh podnikových aplikací dosáhl v roce 2023 solidního růstu tržeb, protože umělá inteligence (AI), a zejména generativní AI (GenAI), začala měnit podobu podnikového softwaru, zejména s ohledem na uživatelskou zkušenost. Podle nové studie IDC) vzrostl trh podnikových aplikací v roce 2023 meziročně o 12,0 % a tržby dosáhly celosvětově 356 miliard dolarů.
Integrace AI a GenAI do podnikových aplikací přináší uživatelům více inteligence, kratší čas pro získání poznatků a vyšší rychlost rozhodování. V důsledku toho se mohou zaměstnanci více spoléhat na podnikový software jako na spolupracovníka, který jim pomáhá řešit obchodní problémy. To vše je možné díky většímu spoléhání se na cloudové technologie jako na základ, v rámci něhož něhož lze rychleji inovovat, uvádí IDC.
Pěti největšími dodavateli podnikových aplikací v roce 2023 byly společnosti SAP, Salesforce, Oracle, Microsoft a Intuit, které dohromady získaly 21,2 % celosvětových tržeb. SAP a Salesforce dělí pouhých 0,2 % tržního podílu, což je na úrovni statistické chyby.
IDC předpovídá, že celosvětové tržby na trhu podnikových aplikací budou v roce 2028 činit více než 600 miliard dolarů, protože organizace budou dále integrovat tradiční umělou inteligenci, strojové učení a GenAI do pracovních postupů. Organizace budou také investovat do nových nástrojů, aby udržely své portfolio aplikací aktuální. Veřejný cloud se mezitím stane základním modelem nasazení softwaru pro podnikové aplikace a v roce 2028 bude představovat více než 70 % nových výdajů na podnikové aplikace. Předpokládá se, že poptávka po podnikových aplikacích ve veřejném cloudu dosáhne pětileté průměrné roční míry růstu (CAGR) ve 16,5 %, což výrazně překoná růst 11,1% pro celý trh.
IDC ve své metodice řadí mezi podnikové aplikace následující kategorie: řízení podnikových zdrojů (ERM), řízení vztahů se zákazníky (CRM), inženýrské aplikace, řízení dodavatelského řetězce (SCM) a aplikace pro výrobu. Do objemu trhu IDC nezapočítává výdaje za software vyvíjený na zakázku. Tržby za podnikové aplikace zahrnují jak pořizovací výdaje, tak i pro nájem, obnovování licencí, platby za aktualizace nebo služby podpory, jsou-li součástí licenční smlouvy. Nezahrnují výnosy ze služeb odvozených od školení, konzultací a systémové integrace, jsou-li oddělené od licenční smlouvy.
Zdroj: IDC

Exit mobile version