Poskytovatele cloudu rostoucí příjmy něco stojí, musí zvyšovat investice do hyperškálovaných datových center

Navzdory současné ekonomické situaci celkové tržby ze služeb veřejného cloudu v roce 2022 dosáhly 544 miliard dolarů, což znamená meziroční růst o 21 %. Uvádí to studie společnosti Synergy Research Group.

Největší nárůst byl zaznamenán v oblasti IaaS a PaaS. Roční tržby z těchto služeb vzrostly o 29 % a dosáhly více než 195 miliard dolarů, a to i přes růst kurzu dolaru, ekonomickou krizi a speciálně problémy na čínském trhu. I objemnější a zavedenější kategorii SaaS ale dokázala stále růst o 19 %, zhruba stejně jako segment Cloud Delivery Network (síť pro doručování obsahu, tj. cca pro urychlení načítání webů/služeb). Poskytovatelé veřejných cloudových služeb vynaložili 120 miliard dolarů na výstavbu, pronájem a vybavení infrastruktury datových center; tato částka je o 13 % vyšší než v roce 2021.

Na trhu dominují americké firmy, jimž dokážou částečně konkurovat pouze ty čínské. V roce 2022 připadalo na společnosti z USA 45 % všech příjmů z cloudových služeb a 53 % kapacity hyperškálovaných datových center. Čínské společnosti získaly 8 % všech příjmů z cloudových služeb a provozovaly 16 % kapacity hyperškálovaných datových center.
Kromě Amazonu, Microsoftu a Googlu coby největších poskytovatelů veřejných cloudových služeb uvádí Synergy, že v kategorii řízených privátních cloudů získávají největší příjmy Amazon, IBM a Microsoft, v nabídce SaaS určené pro segment enterprise jsou nejvýznamnějšími poskytovateli Microsoft, Salesforce a Adobe, u služeb Cloud Delivery Network pak Akamai, Amazon a Cloudflare.
Synergy očekává zdvojnásobení příjmů z veřejných cloudových ekosystémů během pouhých 4 let. Ve stejném období hlavní poskytovatelé cloudových služeb zvýší počet provozovaných hyperškálovaných datových center o 50 % a rozšíří kapacitu sítí datových center o více než 65 %.
Tabulka ukazuje hlavní hráče na jednotlivých trzích veřejného cloudu tak, jak je dělí Synergy do jednotlivých segmentů (CDN = Cloud Delivery Network).

Zdroj: Synergy Research Group

Trh/ekosystém veřejného cloudu, 2022


Zdroj: Synergy Research Group

Exit mobile version