Otevřený hybridní cloud se hodí při práci na okraji sítí

David Bečvařík, Senior Solution Architect pro region CEE ve společnosti Red Hat

Hybridní cloud zdaleka neznamená jen možnost přenášet aplikace podle potřeby sem a tam. Umožňuje i mnohem rychlejší zavádění nových technologií typu umělé inteligence. Proč se speciálně hodí pro distribuovaná datová centra nebo pro firmy využivající zařízení Internetu věcí?
Na několik otázek v této souvislosti odpovídá David Bečvařík, Senior Solution Architect pro region CEE ve společnosti Red Hat.

Jak byste zjednodušeně popsal koncept otevřeného hybridního cloudu a jeho přínosy?
Otevřený hybridní cloud umožňuje uživatelům využívat ty nejlepší vlastnosti různých cloudových platforem, jako jsou například OpenShift a Azure, a kombinovat je podle svých potřeb. Díky tomu mohou uživatelé snadno škálovat své aplikace a získávat přístup k nejnovějším technologiím napříč různými cloudy a zároveň zachovat v on-premises prostředí stávající provoz, pro který není cloudové prostředí vhodné nebo je příliš nákladné. Nezapomínejme také na různé bezpečnostní a regulatorní požadavky s přihlédnutím k tomu, že confidential computing je stále v plenkách a cloud není vždy možno použít.

Jak s otevřeným hybridním cloudem souvisí automatizace?
Automatizace je dnes naprostý základ a když se podíváme na prostředí cloudu, tak celé stojí na vysoké míře automatizace. V otevřeném hybridním cloudu se tento trend dále rozvíjí do oblastí jako MLOps (Machine Learning Operations, postupy pro spolehlivé a efektivní nasazování modelů strojového učení v produkčním prostředí), událostmi řízené automatizace a zapojování umělé inteligence do analýzy prostředí a případného řešení incidentů.

Jak se v otevřeném hybridním cloudu řeší modely spotřeby – resp. model placení za spotřebu?
Zde není výrazný rozdíl oproti on-premise prostředí nebo adopci jednoho cloudu. I zde potřebujete data od poskytovatele cloudu navýšit o své náklady, a proto již delší dobu existují produkty, které integrují tyto systémy do jednotné konzole a umožňují tak náklady na cloudová prostředí řídit centrálně.

Jak moc je pro podniky důležitá možnost přenášet aplikace mezi různými cloudy? Jak intenzivně ji využívají?
Tento pohled na multicloud je příliš zjednodušující. Možnost migrace aplikací je velmi důležitá, ale není tím nejdůležitějším pilířem hybridního cloudu. Tato strategie přináší firmám jiné, mnohem zásadnější benefity. Zejména strategie hybridního cloudu podpořená technologiemi jako Red Hat Advance Cluster Management a jemu podobnými produkty umožňuje firmám využít to nejlepší, co jednotlivé cloudy nabízí – především pokud mluvíme o moderních technologiích, jako je umělá inteligence, které umožňují inovovat mnohem rychleji a zároveň všechna tato prostředí jednotně spravovat i zabezpečit. V neposlední řadě hybridní cloud přináší i výhodnější vyjednávací pozici při jednání s jednotlivými dodavateli.

Jsou nějaké obory, pro které je otevřený hybridní cloud obzvlášť vhodný?
Model otevřeného hybridního cloudu je vhodný pro většinu firem, ale pokud mám jmenovat určitou skupinu, tak zmíním zejména společnosti a obory, které operují nejen v datacentru, ale i na okraji sítí. Ať už mluvíme o malých zařízeních, které jsou založeny na tzv. systémech na čipu (SoC, system on chip), nebo jen distribuovaných datacentrech, tak strategie hybridního cloudu umožňuje jednotně spravovat všechna tato prostředí a zároveň udržet pod kontrolou i náklady na provoz a vývoj. Nezapomínejme, že hybridní cloud znamená i použití lokálních poskytovatelů cloudů, kteří mohou nabídnout mnohem vyšší úroveň lokální podpory a oborovou znalost. A právě v propojení globálních i lokálních hráčů jsou důležité open source technologie, které umožňují zajistit jednotný jazyk pro komunikaci. To je také hlavním důvodem, proč je v hybridním cloudu úloha Red Hatu a jemu podobných firem neoddiskutovatelná.

Exit mobile version