Ness představuje Matrix, nástroj na efektivní agilní vývoj

Zdroj: Pixabay

Společnost Ness Czech vyvinula řešení Matrix, které umožňuje vyhodnocovat kvalitu a efektivitu agilního softwarového vývoje. Nástroj shromažďuje konkrétní data o týmech a jejich práci a následně predikuje efektivitu jejich přístupu. Ness Matrix umožňuje porovnávat jednotlivce i týmy uvnitř jedné firmy nebo mezi různými firmami a identifikovat slabá místa v agilních procesech.

Agilní vývoj přistupuje k řízení a realizaci projektů s důrazem na flexibilitu, spolupráci a rychlou reakci na změny. Organizace si sami řídí programátory, analytiky a testery, díky čemuž snadněji vznikají nové vlastnosti, produkty či nabídky zákazníkům. Přístup je populární nejen v IT, ale využívají jej například i banky, pojišťovny či telekomunikační operátoři.

Pro management je však agilní vývoj méně transparentní, a to jak z hlediska byznysových přínosů, tak i plnění časových harmonogramů. Vytrácí se měřitelný pohled na obchodní přínosy, efektivitu a dodávky softwaru. Obtížně se hodnotí třeba i přínos týmu za celý rok, nebo jaký je poměr plánovaných vlastností vůči těm reálně dodaným.

Nové řešení Ness Matrix slouží k měření a řízení produktivity a kvality agilních dodávek softwaru. Na konkrétních datech a číslech dokáže velmi rychle a jednoduše vyhodnotit efektivitu agilního vývoje. Navíc má v sobě prvky strojového učení a umělé inteligence, díky čemuž je schopen odhalovat anomálie jak ve výkonu, tak kvalitě odvedené práce. Manažer tak má možnost efektivněji řídit týmy a odhalovat potenciální problémy dříve, než se projeví.

„Zavedení Matrixu může posloužit k revizi nastavení procesů a řízení týmů. Tím, že nástroj ukazuje tvrdá data, napomáhá odhalovat různé problémy a týmy i lidi lépe hodnotit,“ říká Martin Silvička, generální ředitel společnosti Ness Czech s tím, že je možné i porovnat, jak si tým vede ve srovnání s jinými uživateli a čím by to mohlo být způsobeno. Celé řešení je certifikované z hlediska bezpečnosti a GDPR, k uživatelským datům či zdrojovým kódům se zvenčí není možné dostat.

Matrix má podle Martina Silvičky za sebou několik let vývoje a nasazení v rámci vývojových projektů Ness a jeho zákazníků: „U jednoho z uživatelů po tříměsíčním provozu Matrixu a konzultacích ze strany Nessu došlo k nárůstu podílu dokončených úkolů o 14 %. Jiný uživatel měl problém s kvalitou kódu. Díky měření se zvýšil podíl automatizovaného testování ze 30 % na 80 % a mimo jiné došlo i k urychlení dodávek do produkčního prostředí.“

Exit mobile version