Monitor s integrovanou kamerou pro pohodlné videokonference

Zatímco u notebooku je webkamera standardem, v případě počítačových monitorů ji najdeme méně než u 1 % modelů. Až do koronakrize totiž kombinace displeje a kamery nebyla nijak poptávána. Kdo potřeboval kameru k desktopu, zakoupil ji samostatně nebo dal přednost all-in-one řešení.

Přechodem na home office ovšem vzrostla poptávka jak po kancelářských monitorech, které lidé v kanceláři připojovali k notebooku pro pohodlnější práci, tak po webkamerách. Ty se v průběhu minulého roku na čas staly i nedostatkovým zbožím a nyní se prodávají zhruba od 500 do 5000 Kč s rozlišením od VGA až po 4K. A tady se otevřel prostor pro kancelářské monitory s integrovanou kamerou, které řeší oba požadavky zákazníků a dávají smysl i po ekonomické stránce.

Jedním z modelů, které vycházejí vstříc požadavků zákazníků na monitor pro videokonference je Viewsonic VG2440V. Tento monitor nabídne antireflexní IPS displej s úhlopříčkou 23,8“ a integrovanou 2,1 Mpx Full HD kameru (1080p/30 fps). Instalace kamery je pod Windows 10 velice jednoduchá, stačí monitor připojit přes USB a kamera se objeví v nabídce hardwarových zařízení. Kromě nativního rozlišení kamera nabídne v případě potřeby snížení rozlišení až na 320×240 px.

Pro zajištění soukromí lze kameru zakrýt krytkou, která ji ale neodpojí hardwarově, takže kamera je přitom v systému nadále dostupná – to je rozdíl proti některým kamerám v noteboocích jako jsou Lenovo Thinkpad, kde při přepnutí krytky dochází k odebrání ze systému. To, že je kamera stále připojena i při překrytí indikuje bílá dioda. Samotnou kameru v celkem masivním výstupku lze polohovat nahoru a dolů (tj. vertikálně) o 5 stupňů, což je postačující pro ideální doladění. Pokud máte připojen notebook s kamerou, lze mezi kamerou v monitoru a notebooku volit přepínáním přední/zadní, podobně jako na mobilu.

Pro potřeby videokonferencí nechybí samozřejmě ani dva integrované 2W reproduktory v dolní části a v horní dva mikrofony, z každé strany kamery jeden. Výkon reproduktorů i citlivost mikrofonu je dostačující jak pro videokonference, tak i pro případné streamování TV, VOD, nebo internetového rádia. Jejich výkon je tak akorát pro osobu sedící před monitorem, ale zároveň nebude rušit nikoho v okolí.

Monitor je osazen Viewsonic SuperClear IPS panelem s Full HD rozlišením (1920×1080, 60Hz), což je firemní IPS panel s vylepšenou řidící elektronikou pro živé zobrazení barev a dosažení větších pozorovacích úhlů (až 178 stupňů. Samotné barevné podání odpovídá této kategorii kancelářských monitorů a cenové hladině. I díky podpoře HDR, statickému kontrastu 1000:1 a homogenitě LED podsvícení (udávaný jas 250 cm/m2; v praxi 252-146 cd/m2), kdy jas postupně klesá k okrajům (což není nijak překvapivé, spíše očekávané – neexistuje displej v této cenové kategorii, který by nevykazoval rozdíly jasu – a uživatel to vlastně ani nevnímá), jsou barvy subjektivně v pořádku, a rozhodně vás neděsí, že černá je vlastně šedivá. I pohybující se barevné tmavé plochy s odstupňovanými odstíny jsou slušně vykreslené. Díky 5ms odezvě si můžete na monitoru v klidu užít i nějakou tu střílečku v rámci relaxace. Displej nabídne i filtr modrého světla šetřící vaše oči.

Pro ulehčení práce a ovládání displeje je k dispozici také software vDisplay Manager umožňující rozdělení obrazovky na několik oken (split screen), do kterých jednoduše můžete přesouvat otevřené programy nebo webové stránky. Přímo v programu můžete nastavovat i parametry jasu, hlasitosti atd.

 

Jak funguje rozdělení obrazovky s pomocí ViewSonic vDisplay Manager.

Monitor je plně polohovatelný, můžete ho tedy orientovat jak na portrét, tak na panorama, stranové natočení je vyřešeno otáčecím sloupkem. Pro připojení jsou k dispozici 3,5mm audio in/out jack, konektory USB typ A (3.2) i typ B, VGA, HDMI 1.4 a DisplayPort 1.2. K plné spokojenosti bychom uvítali ještě USB-C. Rozměry včetně stojanu jsou 549 x 407/537 x 206 mm. Má VESA úchyty 100×100. Udávaná spotřeba 10,3-16,52W, 0,5W ve stand-by režimu.

Výškově nastavení je možné o 13 cm, otočení o 120º stupňů, naklonění o -5º až 40º stupňů, pivot o 60º stupňů na každou stranu. Kloub pro nastavování je robustní a drží polohu, ale nemá aretační zarážku v rovné pozici, takže přesné vyvážení do roviny je třeba provést ručně, to je ale běžné. Hmotnost se stojanem 6kg, monitor bez stojanu 3,6 kg. Abychom nezapomněli, ovládací menu v monitoru je i v češtině.

 

Jednoduché sestavení monitoru ViewSonic řady VG24xx (nejedná se o testovaný model, ale postup je stejný).

Pokud potřebujete displej pro pohodlnější práci doma na notebooku nebo řešení pro videokonference v jednom zařízení, je Viewsonic VG2440V přesně to, co hledáte. S cenou těsně pod 6 000 včetně DPH není prostě co řešit, a kromě videokonferenčního panelu dostáváte i slušný pracovní monitor, který rozhodně nebude mít horší obraz než notebook v kategorii do 15/20k.

Exit mobile version