Lenovo X1 Carbon: Nejlepší notebook pro váš byznys

Pokud hledáte nejlepší byznys notebook, tak už dál hledat nemusíte, protože letošní šestá generace laptopu Lenovo X1 Carbon do této kategorie bezesporu patří, jen málo jiných zařízení mu může konkurovat a žádný jiný byznys notebook není jednoznačně lepší. Samozřejmě i X1 Carbon 6G má určité kompromisy, které někomu mohou subjektivně vadit, ale celkově lze říci, že na trhu aktuálně není lepší byznys notebook a jen pár je srovnatelných.

Hardware a dostupné porty

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6G 2018

Hardwarová výbava zahrnuje: 8. generace Intel Core i5/i7 Kaby Lake Refresh (konkrétně i5 8250U a i7 8550U), grafika je tedy Intel UHD 620 a není možnost mít dedikovanou (kromě externí). Paměti DDR3 na 2,13 GHz (8 až 16 GB) jsou na desce, nelze je tedy uživatelsky rozšířit, stejně tak nelze vyměnit procesor. Použitý SSD disk M.2 PCIe NVMe Opal2 od Samsungu (dle modelu 256 GB až 1 TB) patří mezi nejvýkonnější na trhu. Nechybí Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.1, připojení lokální sítě přes ethernet je řešeno přes USB adaptér, který je dodáván v balení.

Operačním systémem jsou samozřejmě Windows 10 Pro. Softwarová výbava dodávaná výrobcem zahrnuje tradiční „balík“ Lenovo Vantage, který nabízí široké možnosti konfigurace hardwaru a stará se také o update BIOSu, firmwaru a ovladačů. Aplikaci nemusíte používat, pokud nechcete, obejdete se bez ní, ale pak je dobré ponechat hlídání aktualizací BIOSu i firmwaru a případný update instalovat manuálně.

Co se týká dostupných portů v době portového minimalismu, tak Lenovo v tomto ohledu naštěstí nepatří mezi extrémisty. Máte k dispozici 2x USB-C (1x Thunderbolt 3), 2x USB-A (tj. USB 3.1), standardně velký HDMI a slot na microSD kartu. Ten také slouží pro vložení SIM karty, pokud je ve výbavě LTE modem, kdy pod SD zdířkou je pozice i pro SIM.

Kdo by měl zájem o dokovací stojan, tak má u Lenova několik možností. Lenovo ThinkPad Docking Station stojí, v závislosti na variantě (Basic, Pro, Ultra) mezi 6-8 tisíci s DPH. A majitel získá hromadu dalších portů, včetně třeba VGA, pokud po něm ještě v dnešní době někdo touží.

Obraz a zvuk

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6G 2018

Samotná obrazovka měří 31 x 17,4 cm, viditelná část víka (spodek je schován za hranou) má rozměry cca 33,3 x 20,9 cm, takže obrazovka zabírá přibližně 78 procent celé plochy. Displej je dostupný v několika variantách: fullHD dotykový a nedotykový s maximálním jasem 300 cd/m2, WQHD (2560×1440) nedotykový 300 cd/m2, WQHD lesklý s HDR/Dolby Vision a jasem 500 cd/m2, přičemž všechny využívají technologii IPS a všechny kromě toho nejdražšího s HDR (ten jediný je lesklý) jsou matné (včetně dotykových variant).

HDR displej zobrazí 100 % sRGB a AdobeRGB profil. Zajímavé je, že zároveň s ním nemůžete mít IR kameru pro identifikaci přes Windows Hello ani neexistuje v dotykové variantě. U dotykového panelu použilo Lenovo in-cell technologii, díky čemuž není lesklý, ale matný a zároveň je i úspornější než lesklé dotykové, ovšem z technologického hlediska je méně přesný na rozpoznání dotyku. Každopádně platí, že i bez HDR patří displeje v 6. generaci X1C mezi úplnou špičku a to nejlepší co je na trhu.

Nad obrazovkou je umístěna 720p kamera a krytka Thinkshutter, která slouží buď k hardwarovému vypínání kamery, nebo k přepínání mezi normální kamerou a infrakamerou (podle konfigurace). Při vypnuté kameře je toto provedeno i OS, takže to není tak, že by se vysílala černá obrazovka, ale kamera jako zařízení prostě vůbec není k dispozici. Přepínání se netýká mikrofonů, ty takto hardwarově vypnout nelze, ale lze tak učinit v rámci OS. Dva far-field mikrofony (duální jsou kvůli odrušení hluku okolí) umístěné po stranách kamery bez problémů sejmou zvuk i z druhé strany místnosti (oficiálně až 4 metry), takže můžete například křičet na Cortanu příkazy z druhého konce kanceláře.

Stereo reproduktory, umístěné zespodu notebooku, splňují očekávání v tom smyslu, že domácí diskotéku si s nimi neuděláte, ale jinak solidně zvládnout vše, co od notebookových repráků očekávat, tichý poslech hudby, dobrá reprodukce hlasu a hodí se i pro ozvučení filmů a seriálů (při sledování na notebooku).

Klávesnice a touchpoint

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6G 2018

Klávesnice, podle očekávání i podle dlouhodobých zkušeností s dřívějšími notebooky X od Lenovo a IBM, patří mezi to nejlepší. Dobře a rychle se na ní píše, mechanicky je perfektní. Má ergonomické rozložení, dokonce má i dvouřádkový Enter, což může být pro nemálo zájemců pozitivní zpráva. Dvouřádkový Enter je na české verzi klávesnice, na US/mezinárodní, jak je patrné z fotografií, najdete jednořádkový, kdy má i trochu odlišné rozložení kláves a liší se i jejich celkový počet. Rozložení kláves považujeme za ideální, bez kompromisů ve velikosti, umístění či dokonce přítomnosti podstatných kláves. Kurzorové šipky jsou mírně vysunuté dolů pod ostatní klávesy (při pohledu shora), což považujeme určitě za povedené a pohodlné řešení. Fn klávesy mají primárně ovládací funkci, sekundárně až po kombinaci s další klávesou Fx, ale toto defaultní nastavení lze změnit. Fn klávesy slouží primárně k ovládání hlasitosti, mikrofonu a jasu displeje, bezdrátové sítě, externí displej a zobrazení dialogu pro nastavení Windows. Nesmíme zapomenout, že klávesnice má podsvícení. Tlačítko pro zapnutí notebooku je umístěné nad klávesnicí v pravé části, svítí jemně a „netahá oči,“ jako tomu u některých výrobců bývá.

Poznávacím znamení ThinkPadů je červený touchpoint, který ani zde nechybí, kdo jej na notebooku nemá, obejde se samozřejmě bez něj, ale tam kde je, jej uživatelé upřednostňují před touchpadem, je totiž pohodlnější, lépe ergonomicky umístěný a po zácviku i stejně rychlý a použitelný. Touchpad testovaného notebooku je určitě nadprůměrný, je hladký, tlačítka nejsou oddělená, má měkký klik a je precizní. Vedle umístěná čtečka otisku prstu má vlastní ověřovací čip, takže verifikuje otisky bez OS (Windows k nim tedy nemají přístup), další možností ověření uživatele je face recognition přes Windows Hello, popřípadě tradiční zadání hesla či PINu. Co se týká bezpečnosti, je podporováno dTPM šifrování a volitelně Intel vPro pro správu v rámci organizace.

Hmotnost a výdrž

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6G 2018

Hmotnost námi testovaného notebooku byla 1 150 gramů a 65W zdroj s originálním kabelem vážil 355 gramů. Zatímco proti hmotnosti stroje nelze nic namítnout, je pocitově i ve skutečnosti velmi lehký, tak zdroj by klidně mohl být lehčí. Když jsme zaměnili původní napájecí 220V kabel za neoriginální vidlicový s délkou 25cm, tak jsme rázem ušetřili 75 gramů a dostali se na 280 gramů. A když se jiní výrobci notebooků jsou schopni s hmotností dodávaného zdroje dostat třeba až ke 160 gramům, proč by to nemohlo příští rok (když už ne letos) dokázat i Lenovo u svého prémiového kousku.

Dodávaný zdroj je zakončen USB-C konektorem. Dobíjení notebooku je velmi rychlé, oficiálně zvládne nabití z nuly na 80 % baterie za hodinu, což zhruba odpovídá i našim zkušenostem, plné nabití baterie je dokončené do 2 hodin.

Naopak bez elektrické sítě, na baterii, vydrží podle měření až 11 hodin s FullHD dislejem a 10,5 hodiny s WQHD/HDR displejem. FullHD displej přidá k výdrží notebooků půl hodiny až dvě hodiny oproti WQHD s HDR. Pokud budete mít displej na plný jas, tak rozdíl bude větší (300 vs 500 cd/m2). Letošní generace Lenovo X1 Carbon je s 8+ hodinami běžné kancelářské práce první pro skutečně celodenní provoz na baterii. Výdrž na baterii v praxi není u byznysových notebooků až tak důležitá, protože majorita lidí s X1 se pohybuje většinu času v dosahu zásuvky, ať už v kanceláři, doma, v hotelu, ve všech lepších vlacích a podobně. Popřípadě není problém, třeba při cestě autem, si notebook nabít během hodinové zastávky na jídlo a odpočinek. Takže samozřejmě je fajn, pokud má notebook dlouhou výdrž, ale pár desítek minut sem nebo tam uprostřed civilizace nehraje roli.

Nemůžeme si stěžovat ani na přehřívání nebo na hlučnost, notebook je i v současných vedrech přesahujících 30 stupňů tichý a ani na jeho těle nikde nevznikají žádné oblasti s vyšší teplotou, chlazení a rozptylování generovaného tepla je podle očekávání na vysoké úrovni. Při běžném provozu jsou větráky tiché, roztočí se až pod delší vysokou zátěží, což je rozdíl proti řadě jiných méně značkových (a levnějších) notebooků, které hlučí už za běžného provozu a skoro pořád.

Zhodnocení a verdikt

Notebook Lenovo X1 Carbon 6. generace (2018) patří mezi nejlepší byznysové notebooky, které si aktuálně můžete pořídit. Skvěle vyvážený stroj, který netrpí žádnou viditelnou ani skrytou vadou. Kvalitní materiály, pevné tělo, maximální ergonomie a kvalita použitých součástí. Mohli bychom litovat, že není levnější, ale víme jistě, že není drahý, cena prostě odpovídá tomu, co dostáváte. Nikdo, kdo si ho koupí, nemůže být zklamaný a pokud přece jen, tak nebude spokojený ani s ničím jiným.

Exit mobile version