Laser změní izolant na polovodič

Pixabay License

Izolanty se často dají přeměnit na materiály elektricky vodivé nebo na polovodiče vnášením dopantů (nečistot) do jejich mřížky. Další možností je „přestavba“ struktury materiálu vysokým tlakem (což je ovšem postup s velmi omezeným technologickým využitím). Vědci University of Trento, University of California Berkeley a Lawrence Berkeley National Laboratory nyní navrhl třetí cestu přeměny izolantu na polovodič. Zjistili, že vystavením izolačního materiálu ultrarychlým laserovým pulzům (10 femtosekund, 10 na -15 s) je možné změnit pohyb elektronů. Použitým materiálem byl selenid titaničitý TiSe2.
Jak uvádí průvodní tisková zpráva, selenid titaničitý má už sám o sobě velmi zvláštní vlastnosti: ač izolant, vypadá jako kov. Je například lesklý, zatímco nevodiče jsou obvykle neprůhledné a neodrážejí světlo.
Na základě experimentálních výsledků a výpočtů obou výzkumných týmů se zjistilo, že vystavení tohoto materiálu ultrarychlým laserovým pulzům mění jeho energetické stavy a pohyb elektronů; přeměna na polokov pak vydrží (dosáhnou-li aplikované pulzy prahové hodnoty) asi 500 femtosekund. Oproti chemickému dotování přeměna elektrických vlastností materiálu není trvalá, což nebízí jiné způsoby využití celého jevu. Autoři výzkumu uvádějí například velmi rychlé/výkonné počítače fungující současně kombinovaně na optickém i elektrickém principu.

Maximilian Huber et al, Ultrafast creation of a light-induced semimetallic state in strongly excited 1T-TiSe2, Science Advances (2024). DOI: 10.1126/sciadv.adl4481
Zdroj: University of Trento / Phys.org

Exit mobile version