Kontejnery jsou všudypřítomné, hlavně jako služba v cloudu

Průzkum Cloud-Native Computing Foundation provedený na konci roku 2021 ukázal, že kontejnery hrají v podnikovém IT stále větší roli. Celých 96 % organizací zúčastněných v průzkumu již používá nebo vyhodnocuje/zvažuje i nasazení systému Kubernetes, hlavního nástroje pro orchestraci kontejnerů.
I další studie potvrzují, že Kubernetes se rozšiřuje zejména ve velkých organizacích. Společnost SlashData na základě své analýzy dále uvádí, že Kubernetes celosvětově používá 5,6 milionu vývojářů. To je 31 % všech vývojářů, kteří se zabývají backendovou stranou aplikací.
Ze studie CNFC dále vyplývá, že Kubernetes je v produkčním prostředí stále častěji nasazován společnostmi které využívají nebo provozují řízené služby. Kontejnery/Kubernetes tedy příliš často nefungují na vlastní infrastruktuře, ale ani v prostředí cloudu, které by si řídila samotná organizace (viz i dále).
Zvyšuje se i zájem o související aplikace. Podle společnosti New Relic vzrostl ve druhé polovině roku 2021 počet uživatelů populárního open source nástroje pro monitoring kontejnerů Prometheus, který umožňuje analýzu časových řad, o 43 %. To má ukazovat, že využívání kontejnerů se od samotného nasazení posouvá na vyšší úroveň. (Projekty srovnatelné jako Prometheus přitom ukazují podobný meziroční růst: Envoy 39 %, Fluentd 53 %.)
Společnost Gartner odhaduje, že v roce 2023 bude kontejnerizované aplikace provozovat až 73 % organizací.
Technický ředitel CNCF Chris Aniszczyk poznamenal, že je fascinující, „jak rychle se Kubernetes stal z vedlejší technologie něčím tak naprosto všudypřítomným, takže lidé mnohdy ani nevědí, že používají technologie na něm postavené… Je to podobné jako všudypřítomnost Linuxu, který se nyní nachází uvnitř mnoha dalších platforem a zařízení.“
Nicméně tomu, co vlastně kontejnery a Kubernetes jsou a jak fungují, rozumí pořádně docela málo lidí. Nakonec i v samotném průzkumu Cloud-Native Computing Foundation uvedl větší podíl respondentů, že používají Kubernetes, než kontejnery jako takové.
Od toho se pak odvíjí i vysoké platy specialistů na tyto technologie (i na poměry IT). Z toho pak dále vyplývá i to, jak firmy Kubernetes obvykle „spotřebovávají“. Jen menší oblibu dosud získaly distribuce Kubernetes, které si zákazníci nainstalují a spravují samy, například SUSE Rancher, Red Hat OpenShift nebo Mirantis Kubernetes Engine. Naopak 79 % respondentů průzkumu využívá certifikované cloudové platformy, kde je Kubernetes hostován. Zde jsou menší nároky na technické znalosti zákazníků a naopak je k dispozici podpora. Z těchto služeb jsou nejoblíbenější Amazon Elastic Container Service for Kubernetes (39 %), Azure Kubernetes Service (23 %) a starší Azure (AKS) Engine (17 %). Společnost Datadog tvrdí, že téměř 90 % uživatelů Kubernetes využívá řízené cloudové služby, přičemž ještě v roce 2020 to bylo ani ne 70 %.

Zdroj: CNFC/ZDNet

Exit mobile version