Konica Minolta naučila kamery vidět dovnitř výrobků. Dokážou rozpoznat správné složení léků či potravin

Nová technologie dokáže odhalit i neviditelné porušení vakuového balení potravin.

Přítomnost nežádoucích materiálů, špatné složení nebo nedokonalé vakuové balení. To jsou příklady nedostatků, které není možné pouhým okem během výroby odhalit. Dokáží na ně ale upozornit nové kamerové systémy od Konica Minolta. Ty jsou vhodné především pro kontrolu výroby v potravinářském a ve farmaceutickém průmyslu, kde dosahují až 99% úspěšnosti v odhalování nedostatků.

Konica Minolta pokračuje v rozšiřování svých kompetencí v oblasti kamerových řešení. Na globální úrovni převzala společnost SPECIM, předního výrobce hyperspektrálních kamer se zastoupením ve 40 zemích světa. Nová technologie tak rozšiřuje zejména portfolio systémů Konica Minolta určených pro výrobní podniky. Od poloviny roku 2024 poskytuje společnost toto řešení i na českém trhu.

„V oblasti farmacie dokážou kamery SPECIM vzdáleně ověřit například množství účinné látky v každé vyrobené tabletě. Předejdou tak nejen výrobě léků s nesprávným složením, ale upozorní i na možnou záměnu vizuálně totožných léků v rámci výrobního procesu, kterou by běžná kontrola lidským operátorem neodhalila,“ řekl Milan Obertík, vedoucí obchodu divize Forxai Video Vision Konica Minolta Business Solutions Czech, a dodal: „Zpřesnění kontrolního procesu až na 99 % pomůže firmám ke zvýšení spolehlivosti výroby a snížení reklamací. Primárně jde však o zmenšení rizika spojeného s újmou na zdraví zákazníků, jemuž výrobci léčiv a potravin stále čelí.“

V oblasti potravinářské výroby mohou hyperspektrální kamery podle Konica Minolta pomoci s odhalením kontaminace výrobků cizími materiály a objekty, jako jsou kovové špony nebo kusy plastů. Dokážou rovněž zaznamenat nedokonalost vakuového balení a tím předejít rychlému znehodnocení produktů.

„Kamery dokážou odhalit cizí těleso již od 0,1 mm a lze je naprogramovat na detekci stovek materiálů. Fungovat dokážou samozřejmě v režimu 24/7, čímž opět zvyšují efektivitu kontrolního procesu oproti běžné kontrole lidským operátorem. Hyperspektrální technologie je tak vhodným doplňkem pro naše stávající řešení pro výrobní podniky určené k detekci defektů, kontrole montáže či počítání a rozpoznávání objektů,“ uzavřel M. Obertík.

Exit mobile version