Když elektronický papír, tak barevný!

Tablet TCL NXTpaper 10s je výjimečný tím, že nabízí přesně to, k čemu je určen – především k delšímu sledování displeje při práci. A také na výdrž.

Tablet TCL NXTpaper 10s má několik velmi zajímavých „fíčur“ – displej je matný. To bylo to hlavní, neleskne se ani na slunci. Lze jej ovládat dodávaným pasivním perem. Má vydržet dlouho na baterky a díky použité technologii displeje IPS omezuje vyzařování nežádoucího modrého světla o 50 %, takže má šetřit oči.

Výkon a výdrž

Co se rychlosti týče, tablet má na jednu stranu trochu pomalejší odezvu na povel z displeje, ale na druhou stranu dobře přenáší i streamované video, což opravdu mile překvapilo. Ukazoval jsem NXTpaper 10s kolegovi u oběda, ten jen ťuknul na odkaz se záznamem videa jeho (zřejmě životního) zápasu v ping-pongu a jak běhal z rohu do rohu (nebylo mu to nakonec nic platné). Večer jsem si pak na něm pouštěl videa z YouTube snad až do bezvědomí; bushcraft, recepty, videorecenze detektorů kovů… Chápete? Takže skvělé, není to jen na čtení a psaní.

Výdrž na baterie mě sice nešokovala, ale velmi příjemně překvapila. Před odjezdem na Velikonoce jsem jej nabil a při v podstatě normální práci vydržel celou dobu. Tedy, ne že bych jej proháněl několik hodin denně, ale můj starý iPad tuhle výdrž rozhodně nemá. Nabíjel jsem až znovu doma, abych jej mohl z recenze odevzdat „v cajku“.

Připojení myši a klávesnice

Tak tohle je „piece of cake“. Tablet TCL NXTpaper to dal přes Bluetooth s obstarožní myší Logitech a už obstarožní skládací klávesnicí Microsoft (na žádném e-shopu už jsem ji nenašel) na první dobrou. Po přepnutí na českou klávesnici šlo psát v MS Wordu z nainstalovaného Office 365, včetně češtiny. Odezva displeje na klávesnici a myš byla bezchybná.

Ovládat se samozřejmě také dá prsty jako „zbytek světa“, ale firma TCL k němu dodává i pasivní pero. To je skvělé, ale při „rýsování“, což je pro nasazení při výuce a vůbec práci týkající se přírodních věd (matematika, fyzika, chemie, ale i deskriptivní geometrie apod.) je to trochu nepříjemné, protože displej bere i dotyky prstů a dlaně. Aktivní pero by jej posunulo o patro výš. Minimálně při prodejích do škol, ale i tak se tam díky užitným hodnotám a ceně nepochybně chytí.

Kdo by po něm měl sáhnout?

Tablet TCL NXTpaper 10s se tedy hodí pro každou práci, jaká předpokládá dlouhodobé sledování dění na displeji. Určitě by jej využili všichni, kdo pracují v terénu – servisní technici, pojišťováci, určitě školáci apod. Koneckonců by se dal vzít i na čundr na víkend, túru, a mít ho jako mapovou složku pro navigaci.

Co dodat?

Kdo chce tablet na práci, je pro něj TCL NXTpaper 10s to pravé. Kdyby na něj šel nainstalovat Apple iOS, bral bych ho ihned. Apple sice pro mě není náboženství, ale zvyk na známé a předvídatelné prostředí, což Android není, každý je trochu jiný. Kdybych však měl na tabletu pracovat a nebyla jiná volba než Android, asi by stál tablet TCL NXTpaper 10s v první volbě. Díky matnému displeji neunavuje oči, dlouho vydrží na baterie a má dobré, výše popsané vlastnosti. Psychotroniky bych mohl šokovat nízkým vyzařováním modrého světla (certifikovaným!!!). S počítači pracuji už takřka 30 let a kdyby o té škodlivosti psychotronici nehlásali, ani bych to nevěděl (na čem asi tak doteď ty svoje poplašné studie, vycucané z prsu, psali a jak dávali na sociální sítě?). Na psacích strojích určitě ne…

Kromě toho není vzhledem k velikosti displeje a baterie 8 000 mAh těžký, jeho hmotnost je 490 gramů. Partnerka vyzdvihla nejen matný displej a že je lehoučký, ale i to, jak je tenoučký do kabelky. Dokonce prohlásila, že jeho design je tak estetický, že si v tohoto ohledu v ničem nezadá ani s novým iPadem.

Hodnocení za mě tedy 1A/I, (tj. jedna á lomeno římská jedna“)!

Trocha historie a odlehčení

Kdysi jsem byl díky ctihodné společnosti IBM přítomen přednášce jistého pana Nicholase Negroponta, který vystudoval na Massachusetts  Institute of Technology a propagoval ideu One Laptop Per Child. Zmiňoval mimo jiné elektronický papír (tehdy černobílý); vše se mělo zlevnit. Moc jsem mu tehdy nerozuměl… No, a dnes to tady máme od společnosti TCL za doslova srandovní cenu a v barvách – displej IPS. Takže když někdo sarkasticky říká: „Vidím to v barvách“, může si tedy k tomu vzít na pomoc tablet TCL NXTpaper 10s. Jen jsem zvědavý, zda bude firma TCL také první, kdo v oblasti zobrazování u IT zařízení naplní ještě sarkastičtější slogan „vidím to v barvách a plasticky“.

Parametry

Exit mobile version