Každá pátá firma zasažena útoky na dodavatelský řetězec hardwaru

Zdroj: Pixabay

Většina bezpečnostních nástrojů funguje na úrovni operačního systému. Útoky, které se zahnízdí pod operačním systémem, je velmi obtížné odstranit a napravit.

Společnost HP Inc. zveřejnila výsledky globálního průzkumu HP Wolf Security, který upozorňuje na rostoucí nebezpečí kyberútoků cílících na fyzické dodavatelské řetězce zařízení. Studie, jíž se zúčastnilo 800 expertů na IT bezpečnost, zdůrazňuje potřebu zaměřit se na důkladnější ochranu hardwaru i firmwaru kvůli očekávanému nárůstu útoků na dodavatelské řetězce hardwaru a manipulaci se zařízeními.

Mezi hlavní zjištění patří:
• Téměř pětina (19 %) dotázaných organizací uvádí, že je zasáhly útoky skupin podporovaných některými státy, které cílí na dodavatelské řetězce počítačů, notebooků nebo tiskáren. V USA je to 29 %.
• Více než třetina (35 %) dotázaných firem věří, že ony samy nebo jejich partnerské organizace byly ovlivněny útoky státem podporovaných skupin, které se zaměřují na dodavatelské řetězce s cílem vložit do zařízení škodlivý komponent nebo firmware.
• Celkově 91 % respondentů věří, že státem podporovaní aktéři kyberkriminality útočí na dodavatelské řetězce počítačů, notebooků nebo tiskáren a pokoušejí se do hardwaru a/nebo firmwaru vložit malware nebo škodlivé komponenty.
• Téměř dvě třetiny (63 %) si myslí, že příští velký kyberútok státem podporovaných kyberzločinců bude mimo jiné směřovat na dodavatelské řetězce hardwaru s cílem propašovat do nich škodlivý software.

„Důkladné zabezpečení dodavatelského řetězce je základem bezpečnosti celého systému. Důležité je zajistit, aby zařízení byla vyráběna ze zamýšlených součástek a aby s nimi nebylo manipulováno během přepravy. Úprava firmwaru nebo hardwaru zařízení útočníkovi poskytne přehled a kontrolu nad vším, co se v tomto zařízení děje. Představte si, že by se to stalo s notebookem generálního ředitele,“ komentuje Alex Holland, hlavní expert na hrozby v HP Security Lab.

„Takové útoky jsou velmi těžko detekovatelné, protože většina bezpečnostních nástrojů funguje na úrovni operačního systému. Útoky, které se zahnízdí pod operačním systémem, je velmi obtížné odstranit a napravit,“ dodává Holland.

S ohledem na zmíněná rizika nepřekvapí zjištění, že 78 % expertů na IT bezpečnost se rozhodlo zvýšit dohled nad dodavatelskými řetězci softwaru a hardwaru. Respondenti z řad IT profesionálů jsou znepokojení tím, že nemají prostředky k odhalení a nápravě útoků na zařízení v rámci dodavatelského řetězce. Více než polovina (51 %) dotázaných expertů na IT bezpečnost nedokáže zjistit, zda bylo s hardwarem a firmwarem počítačů, notebooků nebo tiskáren neoprávněně manipulováno. Dalších 77 % respondentů uvádí, že by potřebovali znát postup, jak integritu hardwaru ověřit.

„V dnešní době plné hrozeb tkví základ zabezpečení hybridních pracovišť v ochraně zařízení před neoprávněnou manipulací. Proto společnost HP dodává počítače a tiskárny se špičkovým odolným základním zabezpečením hardwaru a firmwaru, které zákazníkům umožní spravovat, monitorovat a napravovat bezpečnost zařízení po celou dobu jejich životnosti,“ informuje Boris Balacheff, hlavní technolog pro výzkum a inovace v HP Security Lab.

Exit mobile version