IT Byznys v roce 2019: operační systémy, trh PC a nekonečný soudní proces o Java API

Jak se rok chýlí ke konci, přibývá jak prognóz trendů roku následujícího, tak i shrnutí nejvýznamnějších událostí. Některá témata jsme zde na ITBizu pokrývali pravidelně. Co jsme naopak opomíjeli, ale jiná média hodnotí jako klíčové události IT byznysu? Za pozornost stojí vývoj na poli operačních systémů a vleklý soudí spor Oracle vs. Google.

V polovině ledna 2020 skončí podpora Windows 7. Po Windows XP šlo o další velmi úspěšnou verzi OS, kterou se nikomu moc opouštět nechtělo, a to i přes možnost bezplatného upgradu na Windows 10. S koncem podpory se však Microsoftu přece jen podaří dosáhnout svého cíle, to jest převést prakticky všechny zákazníky na nejnovější verzi svého systému, respektive na verzi „Windows jako služba“. Uvidíme, jak bude firma postupovat dále (zřejmě na konec jara příštího roku se chystá další větší upgrade Windows 10) a jaký prospěch z opouštění klasického verzování Windows vlastně získá.

Podle statistik StatCounter používalo na konci letošního roku Windows 10 65 % uživatelů (všech verzí Windows), Windows 7 ovšem ještě 27 %. Samozřejmě tato čísla ovlivňují země typu Číny, kde starší OS vždy přetrvávají ve větší míře, nicméně i v Evropě byl tento poměr 68:24.

Prodej PC rostl, ale asi jen dočasně

V souvislosti s operačními systémy firma Canalys analyzuje jejich dopad na trh PC. Zde jsme v roce 2019 zaznamenali smíšená čísla (ostatně podobně tomu bylo u smartphonů a chvíli to vypadalo, že by se zotavit mohl i trh tabletů – Trh tabletů ožil, ale asi jde jen o dočasné zdání). IDC i Gartner pro třetí čtvrtletí 2019 uváděly růst trhu, jenže Canalys upozorňuje, že jde asi o dočasný jev, souhru několika faktorů. V první řadě probíhá obnova PC ještě v souvislosti s Windows 10, v Japonsku se modernizuje infrastruktura IT před olympijskými hrami v příštím roce. V USA se zase prodejci předzásobovali čínskými výrobky z obavy před možnou akcelerací obchodní války a novými cly. V samotné Číně aktuálně probíhá nahrazování zahraničních počítačů ve státní správě a samosprávě (Peking nařídil úřadům nahradit zahraniční počítače a software; to ještě v aktuálních číslech analytických firem ani zahnuto není). Canalys dodává, že podniky nyní přecházejí na nový hardware s Windows 10 nejen kvůli konci podpory Windows 7, ale i proto, že Microsoft neoznámil žádný nový OS bez možnosti upgradu z Windows 10, takže investice je pokládána za bezpečnou a není třeba čekat až na příští upgrade. Dalším trendem v oblasti PC je postupující koncentrace trhu, kdy pět největších dodavatelů (Lenovo, HP, Dell, Apple a Acer – ano, Canalys řadí platformu Mac pod PC) dosáhlo meziročních růstů mezi 7 a 9 %, ostatní výrobci jsou marginalizováni. Závěrem z toho všeho má být, že zotavení trhu PC je spíše dočasné – není ale pravda, že by jiná zařízení, tablety či výkonné smartphony, dokázala jejich roli převzít (jakkoliv Galaxy Fold nebo Microsoft Surface Neo nabízejí větší displeje a de facto výkon notebooku).

Viz také: Samsung spouští prodej Galaxy Fold – prvního telefonu s ohebným displejem na českém trhu

Spor API a férové použití se vleče již skoro 10 let

The Register si všímá také toho, že do dalšího, zřejmě již posledního kola, vstupuje právní bitva Google vs. Oracle, týkající se Javy, respektive způsobu, jak ji Google v Androidu nahradil pomocí stejného API. Kauza se vleče od roku 2010. Od té doby se různé soudy nemohou shodnout, zda API je součást duševního vlastnictví, eventuálně zda (pokud ano) lze stejně nějak bezplatně implementovat v rámci férového použití (a co to vlastně je?). V roce 2012 vyhrál Google, v roce 2014 Oracle, v roce 2016 opět Google, 2018 zase uspěl Oracle.

Tématu jsme se zde naposled věnovali před téměř 2 roky: Google vs. Oracle: Kdo tahá za kratší konec?

Nyní Google podal žádost k americkému Nejvyššímu soudu a ten slíbil, že se záležitostí bude zabývat a finálně o ní rozhodne. Google se v prohlášení odvolává zejména na důležitost softwarové interoperability, Oracle odpovídá, že při kopírování API de facto jde o kopírování kódu. Všechny tyto argumenty již zazněly dříve. Mimochodem zde samozřejmě figurují všemožné právní kličky. Poslední výsledek byl v neprospěch Google, Nejvyšší soud namísto odvolání přijal žádost firmy o přezkum předešlého rozhodnutí. Shaun Nichols na The Register uvádí, že tím Google dostal rychleji proces na nejvyšší místa, Trumpova administrativa údajně měla spíše tendenci dát od takhle nevděčného a vleklého případu ruce pryč. V právní hantýrce má být navíc rozdíl v tom, že soud nyní pouze přezkoumává správnost minulých rozhodnutí; v případě odvolání se naopak má strana (tedy: Google jako poslední poražený) předkládat nové důkazy či argumenty.

Každopádně Oracle požaduje 8,8 miliard dolarů, více než zaplatil za celý Sun (7,4 miliardy dolarů – ovšem v tehdejších cenách; a nikde také není psáno, že i když Oracle uspěje, přiklepne mu soud celou částku).

Exit mobile version