GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl

Podle prognózy IDC Worldwide AI and Generative AI Spending Guide dosáhne evropský trh s umělou inteligencí včetně řešení GenAI v roce 2024 téměř 47,6 miliardy dolarů a v prognózovaném období 2022-2027 zaznamená průměrnou roční míru růstu (CAGR) 33,7 %. Evropa představuje přibližně pětinu celosvětového trhu s AI.
Ačkoli podíl GenAI dosáhl v roce 2023 pouze 9,6 % celkového evropského trhu s AI, rychle roste. Výdaje na GenAI porostou více než třikrát rychleji než výdaje na zbytek trhu s umělou inteligencí a v důsledku toho bude GenAI v roce 2027 představovat více než čtvrtinu celkového evropského trhu s AI.
Software bude v roce 2024 největším segmentem výdajů na AI s tržní hodnotou vyšší než hardware a služby dohromady. Navíc se očekává, že v období 2022-2027 budou výdaje za software růst nejrychleji, a to díky poptávce po aplikacích a platformách AI. Podle jiného průzkumu IDC (EMEA Cross-Industry Acceleration Survey), který proběhl v prosinci 2023, jedna ze tří společností již používá nebo plánuje používat řešení AI v následujících 24 měsících.
Bankovnictví, maloobchod a softwarové a informační služby jsou tři největší odvětví z hlediska výdajů; odpovídají za téměř třetinu evropského trhu s AI. V případě finančních služeb je hlavním způsobem využití automatické odhalování podvodů, ale i integrace do zákaznických aplikací, maloobchodníky pak nutí k nasazování AI nutnost udržet si konkurenceschopnost v oblasti zákaznické zkušenosti.
V posledním případě (ICT firmy) jde nejčastěji o „přeprodej“. Dodavatele softwaru a společnosti poskytující informační a datové služby si objednávají infrastrukturu pro AI – v tomto segmentu jako jediném převyšují výdaje na hardware pro AI ty softwarové. Zákazníkům z řad firem dále pak poskytují zdroje potřebné pro provoz AI, ukládání dat a vývoj vlastních systémů AI nebo nabízejí služby AI koncovým zákazníkům. V tomto segmentu se bude AI stále častěji používat také k vývoji softwaru.
Významným trendem bude rovněž růst nabídky umělé inteligence poskytované v cloudu, ať už v režimu software-as-a-service nebo platform-as-a-service.
Zdroj: IDC

Exit mobile version