Fortinet rozšiřuje bezpečnostní platformu pro ochranu kyberneticko-fyzikálních systémů

Pro organizace zásadní nasadit řešení kybernetické bezpečnosti speciálně navržená pro OT prostředí, společně s kritickou infrastrukturou.

Společnost Fortinet zveřejnila nové aktualizace své bezpečnostní platformy pro provozní technologie (OT). Novinkou je poskytování vylepšených možností bezpečného síťového provozu a bezpečnostních operací (SecOps) a expanze strategických partnerství společnosti Fortinet s dodavateli provozních technologií. Tyto inovace odráží závazek společnosti Fortinet k zabezpečení rostoucího trhu s kyberfyzikálními systémy (CPS) a k ochraně kritické infrastruktury zahrnující energetiku, obranu, vodohospodářství, výrobu, potravinářský průmysl, dopravu a další.

„Jak se provozní infrastruktura více propojuje, zvyšuje se oblast útoků, což vede k většímu kybernetickému riziku. Tradiční bezpečnostní nástroje informačních technologií jsou neúčinné a co je horší, nemohou být nasazeny v prostředí provozních technologií (OT). Fortinet po 20 let buduje přední bezpečnostní platformu pro OT a nyní s hrdostí oznamujeme další vylepšení napříč platformou,“ říká John Maddison, marketingový ředitel ve společnosti Fortinet.

Podle zprávy 2024 State of Operational Technology and Cybersecurity Report jsou kyberútoky, které kompromitují OT systémy, na vzestupu, přičemž téměř tři čtvrtiny (73 %) organizací zaznamenaly útok, který měl dopad buď na OT systémy, nebo na OT i IT systémy (oproti 49 % v roce 2023). V důsledku toho je nyní pro organizace zásadní nasadit řešení kybernetické bezpečnosti speciálně navržená pro OT prostředí, společně s kritickou infrastrukturou.

Nejnovější aktualizace zahrnují:

Nové pokročilé schopnosti v OT Secure Networking

• Vylepšení identifikace aktiv a síťové topologie OT ve FortiOS OT View s konfigurovatelným umístěním pro zlepšení identity, umístění a komunikačních cest.
• Rozšíření virtuálního patchingu a nové funkce ve FortiOS: Zavedení virtuálních patching podpisů ve FortiGuard OT Security Service poskytuje rozsáhlou ochranu proti zranitelnosti a bezkonkurenční ochranu OT aktiv.
• Dvě nové řady robustních přepínačů: FortiSwitch Rugged 216F-POE (napájení přes Ethernet) je navržen tak, aby podporoval průmyslová prostředí náročná na šířku pásma a redundanci, a FortiSwitch Rugged 424F-POE má funkce navržené tak, aby napájely zařízení pro průmyslovou variantu internetu věcí (IIoT).
• FortiSRA umožňuje bezpečný vzdálený přístup pro podporu externím dodavatelům, auditorům a zaměstnancům, čímž chrání kritické OT systémy proti hrozbám ze vzdálených přístupů a nedůvěryhodných sítí.
• Aktualizace zařízení FortiExtender Vehicle umožňuje správu vozového parku v robustní podobě, která odolá náročným podmínkám prostředí, a nabízí bezpečné rozšíření LAN ze vzdálených firewallů FortiGate Next-Generation k vytvoření jednotné platformy pro vozidla a zásahové jednotky.

Rozšiřování schopností bezpečnostních operací využívajících umělou inteligenci (AI) v oblasti OT pro obranu proti rostoucím hrozbám

• Rozšířené možnosti ve FortiSOAR, včetně zavedení OT View – přehledového panelu IT/OT se správou prostředků OT – a nových příruček pro dodržování pravidel pro zvýšení viditelnosti OT sítě a prostředků a nápravy škod pro OT.
• Rozšíření analytických a reportovacích funkcí ve FortiAnalyzer vytvořením NERC CIP, IEC 62443-3-3 a IT/OT Risk reports. Připravovaný řídící panel IoT/IIoT/OT zahrnuje analytickou podporu pro internet lékařských věcí (IoMT), která dále pomáhá s dodržováním právních předpisů a vyhodnocením bezpečnostních postojů.
• FortiNDR poskytuje analýzu chování sítě pro identifikaci známých a neznámých hrozeb napříč infrastrukturou IT/OT a detekci síťových anomálií.
• FortiDeceptor-as-a-Service nabízí rozšířenou detekci pro OT a IoT o další zařízení a protokoly a zjednodušené nasazení pro zefektivnění uživatelských zážitků.

Posílení partnerství Fortinetu v oblasti OT

Nedávná spolupráce s Fortinet Alliance partnery Armis a Claroty v rámci Fortinet Open Ecosystem přinesla nové a vylepšené integrace s FortiManager, FortiSIEM, FortiSOAR a FortiNAC s cílem maximalizovat využitelné informace o OT prostředcích, zjednodušit provoz OT sítí pro zákazníky a zlepšit jejich bezpečnostní postavení.

Společnost Fortinet navíc představila nové Engage Preferred Services Partner (EPSP) OT Practice, které umožňuje partnerům využívat nástroje, které potřebují k návrhu a použití síťové infrastruktury OT.

Exit mobile version