Ethereum vs. virtuální realita

Mohly by kryptoměny již zasahovat do IT byznysu, zpomalovat nástup některých technologií nebo dokonce oživit platformu PC a koncept edge computingu?
Mark Pesce si na The Register všímá, že na trhu nastal nedostatek grafických karet, respektive alespoň GPU s určitými parametry. Přičítá to druhé generaci digitálních měn, konkrétně růstu ceny měny Ethereum.

Na rozdíl od bitcoinu, kde měny je/bude předem definované množství, Ethereum (ETH) dle Pesceho připomíná spíše měny produkované centrálními bankami, kdy emitent může s množstvím peněz v oběhu manipulovat, „tisknout jak chce“ (je to u Etherea opravdu tak?). I tak je o ně ale zájem a strmý růst ceny přilákal množství těžařů. Takže se dokonce objevily i limity nákupu grafických karet na jednoho kupce (už to ukazuje, že nejde o normální poptávku). Pesce počítá, že při rekordní ceně 400 dolarů za 1 ETH může levné PC vygenerovat ročně až 10 000 dolarů s náklady 2 500 dolarů (samozřejmě včetně nákladů za elektřinu).

Ostatně – nedávalo by smysl využívat ke generování kryptoměn energii ze zdrojů, které kvůli své nestálosti jinak ohrožují fungování rozvodné sítě nebo je vůbec problém je k síti připojit, třeba různých elektráren na moři?

Pesce z rostoucího zájmu o výpočetní sílu GPU vyvozuje i dost obecné závěry, třeba o tom, že oproti modelu datových center, cloudu a tenkých klientů typu tabletů by mohla zažít renesanci architektura PC, respektive obecněji „edge computing“ (viz také: Edge computing, cloud a datová centra). Dodává, že nedostatek GPU (eventuálně z toho vyplývající rostoucí cena, kdyby měla situace přetrvávat) může mít na trh i další dopady. Nejde přitom jen o herní nadšence, ale výkonné grafické karty se využívají např. i v aplikacích virtuální reality v podnicích. Bude tím negativně poznamenán další postup nasazování celé technologie? Navíc se grafické karty používají i pro výpočty v aplikacích umělé inteligence/strojového učení/hlubokých neuronových sítí, část těchto technologií na jejich výppočetním výkon přímo závisí. Možná tedy zde dojde k vzestupu poptávky po třetím typu procesorů vedle CPU a GPU, které budou speciálně určeny pro aplikace umělé inteligence (viz také: CPU, GPU – a IPU? , TPU: Koprocesory Googlu pro neuronové sítě)? A skutečně by takový dopad mohla mít jedna kryptoměna, navíc celkem neznámá a s očekávaným krajně kolísavým kurzem? Máme zde snad doklad o významném přesahu kryptoměn do zbytku ekonomiky? I když sotva prvním, bez těchto možností platby by pro podvodníky byla určitě podstatně méně výnosná třeba distribuce ransomwaru…

Snad ještě stojí za to dodat, že Pesceho i tento komentář se soustředí jen na kryptoměny, Ethereum je ovšem obecnější koncept platformy blockchain/kontraktů a kryptoměna je snad i z těch méně významných aplikací. Nicméně pokud kvůli tomu lidé vykupují grafické karty, asi jim jde také o generování kryptoměny…

Zdroj: The Register a další

Exit mobile version