Dvouciferný růst trhu bezpečnostních produktů má pokračovat

Zdroj: Pixabay

Celosvětové tržby z prodeje bezpečnostní produkty dosáhly v roce 2023 celkem 106,8 miliardy dolarů, což představuje nárůst o 15,6 % oproti roku 2022. Dvojciferný růst má pokračovat minimálně do r. 2028. A všech 6 sledovaných kategorií zaznamenalo za loňský rok nárůst více než 10 %, vyplývá z nových údajů studie Worldwide Semiannual Security Products Tracker od IDC.
Výdaje na zabezpečení související s IT tak zůstávají vysoké a do jisté míry imunní vůči negativním dopadům současné ekonomické nejistoty.
„Nástup GenAI a dalších technologií umělé inteligence ve skutečnosti přispívá ke zvýšení rozpočtů na bezpečnost IT v roce 2024,“ uvádí Frank Dickson, viceprezident skupiny Security & Trust v IDC. „GenAI přináší tlak na zvýšení rozpočtů na kybernetickou bezpečnost na dvou frontách: na zabezpečení vývoje a používání aplikací GenAI v organizaci a na využití asistentů GenAI ke zvýšení úrovně bezpečnostních analytiků.“
Největší kategorií – podle toho, jak je rozlišuje IDC – v roce 2023 byla síťová bezpečnost s celosvětovými tržbami ve výši 27,4 miliardy dolarů. Téměř tři čtvrtiny těchto příjmů pocházely ze čtyř podskupin: Firewall/Unified Threat Management (UTM); Secure Web Gateway; Web Application and API Protection; a Virtual Private Network (VPN)/Zero Trust Network Access (ZTNA). Kategorie zabezpečení sítí zahrnuje i 5 dalších podskupin: Segmentace; Ochrana infrastruktury; Systémy detekce narušení / Systémy prevence narušení (IDS/IPS); Zprostředkování (broker) zabezpečení přístupu do cloudu (CASB); a sandboxy v síti.
Dalšími největšími „základními“ kategoriemi byly zabezpečení koncových bodů a bezpečnostní analytika s tržbami v roce 2023 ve výši 21,6 miliardy dolarů, resp. 20,0 miliardy dolarů. Téměř dvě třetiny tržeb v segmentu bezpečnostní analytiky tvořily podkategorie nástrojů pro správu zranitelností (vulnerability management) a nástrojů pro správu bezpečnostních informací a událostí (SIEM), zbytek připadl na trhy nástrojů pro analýzu zabezpečení sítě a nástrojů pro orchestraci a automatizaci.
Zbývající kategorie – správa identit a přístupu (IAM), zabezpečení informací a dat a platformy pro ochranu nativně cloudových aplikací (CNAPP) – přinesly za rok 2023 dohromady tržby ve výši 37,8 miliardy dolarů.
Kategorií s největším meziročním nárůstem tržeb v roce 2023 byly platformy pro ochranu nativně cloudových aplikací (31,5 %), následované správou identit a přístupu (21,4 %).
Pokud jde o způsoby nasazení, veřejný cloud je pro nasazování bezpečnostních řešení stále populárnější. V roce 2023 již téměř dvě třetiny všech příjmů z bezpečnostních produktů pocházely z nasazení ve veřejném cloudu, zbytek z on-premise implementací a hardwarových zařízení.
Pět největších společností na trhu bezpečnostních produktů v roce 2023 byly Microsoft, Palo Alto Networks, Cisco, Gen Digital a Fortinet s celkovými příjmy ve výši 28,8 miliardy USD, což představuje téměř 27 % celkového trhu.
Zdroj: IDC


Trh bezpečnostních produktů v roce 2023
Zdroj: IDC, léto 2024

Exit mobile version