Dvakrát cloud: Evropa roste i přes krizi, trh se dále koncentruje

Investice do veřejného cloudu v Evropě letos dosáhnou 113 miliard dolarů, odhaduje IDC. Do roku 2026 se pak objem trhu zdvojnásobí na 239 miliard dolarů, přičemž průměrný pětiletý růst trhu v letech 2021-2026 dosáhne 22 %.
Co se týče jednotlivých režimů cloudu, kategorie software jako služba (SaaS) bude mít i v roce 2022 na výdajích největší podíl, ale nejrychleji rostoucím segmentem budou platforma jako služba (PaaS). Firmy z oborů profesionální služby, bankovnictví a diskrétní výroba mají patřit k největším investorům do služeb veřejného cloudu a v roce 2022 budou podniky působící v těchto oborech generovat téměř 60 % celkových výdajů. Hnacím motorem pro investice do cloudových řešení bude zavádění a standardizace vzdáleného přístupu zaměstnanců k datům a aplikacím.
„Evropské společnosti chtějí automatizovat své procesy, protože se potýkají s problémy na trhu, včetně narušení dodavatelského řetězce a nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců. Stále častěji budou společnosti využívat cloud, aby vytvořily základ pro analýzu dat v reálném čase, který podpoří agilitu a odolnost podniku,“ uvedla Andrea Minonne z IDC. Mnoho faktorů, včetně války na Ukrajině, podporuje např. státní správy v přechodu na cloudová řešení i z bezpečnostních důvodů. Obecně tak dochází k vlně zavádění cloudu i v odvětvích, která tuto technologii dosud příliš nepřijímala.

Investice do veřejného cloudu podle sektoru
Evropa, rok 2022

Zdroj: IDC Worldwide Public Cloud Services Spending Guide

Podle Synergy Research Group trh s cloudovými službami ve 2. čtvrtletí 2002 vzrostl (celosvětově a meziročně) o 29 %. Samozřejmě v tomto čísle je zahrnuta i vysoká inflace a dále kurzové výkyvy, především posílení amerického dolaru. Synergy ve své metodice vynechává SaaS a do svých čísel zahrnuje pouze IaaS, PaaS a hostovaný privátní cloud (a když se ve studii hovoří o infrastrukturních službách, myslí se tím opět toto všechno a nikoliv jen IaaS).
Podíl na trhu zvýšili tři hlavní poskytovatelé, tentokrát hlavně Amazon a Google. Amazon, Microsoft a Google měly ve 2. čtvrtletí dohromady 65% podíl na celosvětovém trhu, zatímco před rokem to bylo 61 %. Všichni ostatní poskytovatelé cloudových služeb od začátku roku 2018 v souhrnu zvýšili své tržby o více než 150 %, ačkoli jejich společný podíl na trhu klesl ze 49 % na 35 %. Jinak řečeno, trh rostl natolik, že zvyšovat tržby mohli i ti, kdo ztráceli podíl na trhu. A to ještě nebýt posílení dolaru, tak by nyní meziročně trh vzrostl o 35 %.
Co se týče absolutních čísel, Synergy odhaduje, že čtvrtletní tržby ze služeb cloudové infrastruktury (tedy opět: IaaS, PaaS a hostované privátní cloudy) dosáhly 54,7 miliardy dolarů, přičemž tržby za posledních dvanáct měsíců jsou zhruba 205 miliard dolarů. Růstu poptávky odpovídá jak spouštění nových hyperškálovaných datových center, tak i obecně růst výdajů na hardware a software v datových centrech. Synergy předpokládá pokračující silný růst všech klíčových ukazatelů trhu s cloudovými službami.

Podíly na trhu jednotlivých poskytovatelů cloudových služeb
zahrnuje IaaS, PaaS a hostovaný privátní cloud

Zdroj: Synergy Research

Zdroj: IDC, Synergy Research

Exit mobile version