Docuride 2019: Technologie mění svět i byznys

Jan Gábriš na konferenci Docuride 2019, Foto: Sabris

Dvanáctý ročník odborné konference Docuride 2019 uspořádala 3. října u Prahy společnost Sabris. Jednotlivé přednášky se z různých úhlů pohledu věnovaly tomu, jak moderní technologie mění svět a jaké také proměňují byznys a podnikání. Úvodní přednáškou konferenci zahájil ekonom Vladimír Pikora, po něm vystoupil Jan Gábriš, CEO pořádající společnosti Sabris.

Vladimír Pikora na konferenci Docuride 2019, Foto: Sabris
Vladimír Pikora na konferenci Docuride 2019, Foto: Sabris

Konferenci zahájil analytik finančních trhů a makroekonom Vladimír Pikora, který mluvil o nových technologiích a demokracii. Věnoval se současné globální ekonomicko-politické situaci, vícepolárnímu světu, vztahu Číny a USA a možným scénářům budoucího vývoje ve světě.

Navázal na něj Jan Gábriš, CEO společnosti Sabris, který prezentoval sociálně ekonomické aspekty fenoménu Industry 4.0. Zahájil historickým exkursem a postupně se propracoval až ke 4. průmyslové revoluci a věnoval se i třem věkům strojů (pára (osvobození od fyzické práce), počítače roboti automatizace (osvobození od duševní práce,)). Zmínil nahraditelnost práce člověka, kde na jednom konci žebříčku je ruční šití, prodej po telefonu či řízení znalostí a na opačném konci psychoterapeuti, instalatéři, opraváři a krizoví manažeři.

V rámci dopoledního programu přednášel také zástupce společnosti OpenText, po kterém následovala přednáška Lenky Vondra z KPMG o tom, proč by firmy měly investovat do inteligentní automatizace. Vladimír Mařík, vědecký ředitel CIIRC ČVUT, hovořil o propojení umělé inteligence a průmyslové výroby.

Odpolední program probíhal paralelně ve třech sálech. Přechodu ze SAP R/3 na SAP S/4 HANA v praxi se věnoval Ladislav Horváth ze Sabrisu. Ukázal typický průběh, výhody a nevýhody konverzí či reimplementací, podložené reálnými zkušenostmi ze zákaznických projektů. Zabýval se častými problémy, problémy, jak jim nejlépe čelit, jak minimalizovat čas odstávky a zmínil i hardwarové nároky.

Štěpán Bouda ze Sabrisu se zaměřil na novinky v automatizaci zpracování příchozích faktur, elektronickým formátům podle legislativy EU, využití umělé inteligence pro snížení chybovosti a výhled do budoucna. Digitálním dvojčatům pro efektivnější plánování procesů se věnovali Ivan Sluštík ze společnosti Salso a Jan Šlajer z DynamicFuture.

Pavel Ševčík z Cloud4com prezentoval možnost, jak řídit náklady na infrastrukturu platformy SAP HANA dle reálných potřeb v čase. Služba je dostupná i pro krátkodobé projekty a vývoj a je vhodná pro SAP S/4HANA, SAP BusinessOne a předchozí verze SAP ERP. Analytiku založenou na umělé inteligenci v podobě řešení OpenText Magellan přestavil Martin Hanusek ze Sabrisu.

Možnosti Linuxu jako operačního systému pro provoz SAP HANA či S/4HANA přiblížil Martin Zikmund ze SUSE. Venoval se také novinkám v oblasti využití perzistentních pamětí s potenciálem úspory nákladů na pořízení hardwaru.

V druhé části odpoledního programu se zástupci společností Sabris a SAP ČR věnovali dalších zajímavým oblastem, například možnostem SAP Analytics Cloud, bezpapírové personalistice, propojení operativních dat s informacemi o zákaznících či zaměstnancích, cloudových technologiích a back-office procesům. Konferenci zakončil večerní společenský program s možností výměny zkušeností mezi účastníky.

Exit mobile version