Digitální dvojčata se stávají nezbytností

Pixabay License

V rychle se rozvíjejícím prostředí Průmyslu 4.0 představuje technologie digitálních dvojčat jednu z nejdůležitějších inovací, které mění způsob fungování prakticky všech průmyslových odvětví a připravují půdu pro bezproblémovou integraci umělé inteligence. Tento pokrok podle IDC předznamenává posun směrem k Průmyslu 5.0; pro ten je podle IDC rozhodující důraz kladen na hlubší spolupráci mezi lidmi a stroji/umělými systémy.
Studie IDC poukazuje na široké přijetí technologie digitálních dvojčat, přičemž se její dosah rozšiřuje daleko za hranice tradičních průmyslových odvětví. Průzkum odhalil značnou znalost této technologie v oblasti zdrojů a stavebnictví (52 %) a výroby (40 %), ale také v oboru profesionálních služeb (40 %), dopravy a logistiky (37 %), energetiky (37 %) a financí (36 %). Tato široká použitelnost podtrhuje roli technologie při zvyšování provozní efektivity a rozhodování v ekosystémech zahrnujících více odvětví.
Vliv digitálních dvojčat se bude výrazně rozšiřovat – IDC předpovídá, že do roku 2027 bude 35 % společností skupiny G2000 využívat nástroje pro orchestraci dodavatelského řetězce vybavené funkcemi digitálních dvojčat, a to s cílem zvýšit rychlost reakce dodavatelského řetězce o 15 %. Dále se očekává, že do roku 2029 se 80 % pojišťoven využívajících technologii digitálních dvojčat pro zpracování pojistných událostí zaměří na „rekonstrukce“ nehod, což může snížit náklady na likvidaci pojistných událostí a ztráty z podvodů o 40 %.
„Přechod k propojeným ekosystémům vyžaduje komplexní přístup k rozvoji strategie digitálních dvojčat, který zahrnuje jednotlivé subjekty i celý ekosystém,“ uzavírá IDC.


Míra povědomí o technologii digitálních dvojčat v různých odvětvích

Zdroj: IDC

Exit mobile version