DevOps lze realizovat i v režimu on-premise

Zdroj: PIxabay

Cloud je dnes považován za tak klíčovou součást inovací, až se zdá, že jiné moderní technologie na vlastní infrastruktuře nasazovat ani nejde, nebo to alespoň nemá valný smysl. Omyl: Jde a má (to smysl). Tvrdí to alespoň Joao-Pierre S. Ruth v komentáři na InformationWeek.

K preferenci řešení on-premise může existovat řada důvodů. Na on-premise lze přitom nasadit i metody DevOps, a využívat tak výhody efektivnějšího vývoje softwaru. DevOps Institute a Perforce Software nabízejí přímo metodiky pro DevOps na vlastní infrastruktuře včetně možnosti, že tyto ekosystémy budou do cloudů migrovat později. Bez nativně cloudových nástrojů se lze obejít. Johan Karlsson z Perforce Software uvádí, že nové technologie lze zavádět v různém pořadí, přechod na cloud může být pomalejší (nejen kvůli speciálním bezpečnostním požadavkům či regulačním pravidlům, ale třeba kvůli požadavkům na výkon, z dalších důvodů u výrobních firem apod.), ale jiné inovace IT se kvůli tomu odkládat nemusejí.

Jayne Groll z DevOps Institute dále argumentuje, že bez cloudu mají smysl i kontejnery – nakonec jde vlastně o další generaci virtualizačních řešení, která nástupu cloudu výrazně předcházela. Docker, Kubernetes, mikroslužby, agilní postupy, CI/CD či automatizace jsou dalším příkladem technologií, které není s cloudem nutné spojovat.

Platí sice, že pandemie zvýšila poptávku po cloudu, ale řešení se vzdáleným přístupem / prací z domova zavedla i celá řada firem s výhradně on-premise datovými centry a provozem aplikací na vlastní infrastruktuře. Navíc po pandemii budou firmy některé zavedené cloudové služby i rušit; jednak z důvodu konsolidace a omezování nadbytečných kapacit, jednak proto, že jejich provoz on-premise bude ještě nějakou dobu efektivnější, uvádí Patrick Smith, technický ředitel Pure Storage pro Evropu, Blízký východ a Afriku. Jayne Groll z DevOps Institute to popisuje tak, že rok 2020 některé firmy tlačil do budoucnosti až příliš překotně. Výhodnost cloudových řešení se liší v konkrétní zemi/oblasti, poskytují je hlavně velké americké a čínské firmy na největších trzích (např. tedy i západní Evropa), někde nemají dostatečně rozvinuté partnerské kanály a neexistuje ani příliš široká nabídka místních poskytovatelů cloudu.

Exit mobile version