DC pro kvantové počítače IBM ve Frankfurtu

Otevření datového centra IBM 1. 10. 2024 pro kvantové počítače ve Frankfurtu se zúčastnili nejen zástupci IBM z několika zemí Evropy.

„Kvantové“ DC ve Frankfurtu je první svého druhu v Evropě. Klade si za úkol posílit výzkum v oblastech výzkumu částic a struktury atomů, organické chemie (plastických hmotách), předpovědí počasí, léčbě, finančním sektoru při optimalizaci portfolia bankovních investicích, inovací už nechráněných patentů a celého základního výzkumu.
Kvantové počítače rozhodně nenahradí klasické počítače už jen proto, že „normální“ operace typu sčítání nebo násobení jsou pro ně příliš složité, ale otevře dveře dalšímu výzkumu a vývoje, od fyziky až po biologii.
„IBM provozuje většinu kvantových počítačů s kapacitou 100 a více qubitů. To je hranice, při které lze říci, že již nelze řešit žádnými konvenčními počítači a jsme schopni řešit reálné problémy a hovoříme tak o éře Quantum Utility a uplatnění v průmyslu. IBM od roku 2016, kdy poprvé sestrojila komerční kvantový počítač, jejich výkon ztisícinásobila a trend jasně ukazuje podobné zvyšování výkonu i do budoucna, mj. mnohem rychlejší než Moorův zákon, kdy každé dva roky se přibližně zdvojnásobuje výpočetní výkon klasických počítačů,“ říká Martin Švík, technologický viceprezident společnosti IBM pro region severní střední a východní Evropy.

Martin Švík, technologický viceprezident společnosti IBM pro region severní střední a východní Evropy

Kvantové výpočty budou mít dopad i na univerzity, vědci a inženýři totiž budou muset vyvinout nové algoritmy.
Při slavnostním otevření kvantového DC ve Frankfurtu také zaznělo, že do dalšího vývoje by se měla zapojit i soukromá sféra.
Do prostředí kvantových počítačů a výpočtů od IBM je přístup přes IBM Cloud a vývoj prostřednictvím SDK IBM Qiskit.
Petr Leština, IBM ČR: „IBM Cloud je akcelerátorem nových technologií a technologie kvantových počítačů není výjimkou. Díky IBM Cloudu je možné nejen vyvíjet, ale také simulovat a provozovat programy určené pro kvantové počítače IBM, včetně nejnovějších kvantových procesorů Eagle (127 Qbitů) a Heron (133 Qbitů).“

Petr Leština, IBM

Více zde: https://cloud.ibm.com/quantum

Exit mobile version