Cloudový trh se dál koncentruje

Aktualizované odhady Synergy Research Group ukazují, že výdaje podniků na služby cloudové infrastruktury (IaaS, v metodice Synergy ovšem navíc i platformové služby PaaS a hostované privátní cloudy) se v prvním čtvrtletí blížily 53 miliardám dolarů, což je o 34 % více než o rok dříve. Meziroční růst se tak již pojedenácté za posledních dvanáct čtvrtletí pohybuje mezi 34 a 40 %.
Amazon si zachovává podíl na trhu 33 %. Microsoft zvýšil svůj podíl o 2 % (na 22 %) a Google o 1 % (na 10 %). Největší dodavatelé tedy rostou rychleji než trh jako celek.
Na další poskytovatele IaaS zbývá stále menší část, ačkoliv v absolutních číslech se jejich příjmy zvyšují rovněž. Za poslední 4 roky menší dodavatelé cloudu zvýšily tržby o 150 %, ale jejich podíl na trhu klesl z 48 na 36 %. Pokud bychom zůstali pouze u veřejných cloudů, Amazon, Microsoft a Google by dominovali ještě silněji (71 % trhu). Ostatní dodavatelé se nemohou vyrovnat rozsahu služeb tří hlavních poskytovatelů, jejich geografickému pokrytí a zřejmě ani cenám, které jsou výsledkem úspor z rozsahu. Důležitou výjimkou je však Čína, kde dominují místní poskytovatelé – z čehož lze zase odvodit, že bez zahrnutí Číny je pozice Amazonu, Microsoftu a Googlu ještě silnější (poznámka: totéž co pro Čínu platí nebo bude platit i pro Rusko, ovšem bez podstatnějšího dopadu na celosvětová čísla). Nicméně objem trhu i jeho dynamika umožňují i úspěch dalších hráčů, zejména pokud se zaměří na specifické oblasti podnikání nebo konkrétní země.
Za poslední rok (Q12021-Q12022) se tržby z prodeje cloudové infrastruktury odhadují na 191 miliard dolarů.

Viz také: Dodavatelé alternativních cloudů na svou šanci teprve čekají
Zdroj: Synergy Research Group

Exit mobile version