Chytré prsteny jsou na trhu přes 10 let, slouží k platbě i měření aktivit

Pixabay License

Všechny dosavadní prsteny na trhu dosud fungují na principu komunikace prsten – telefon. Brzy je ale bude možné používat i společně s hodinkami. Průkopníkem chytrých prstenů je finská společnost Oura…

Výběr informací o chytrých prstenech (jihokorejský výrobce elektroniky Samsung včera představil kromě jiného i chytrý prsten Galaxy Ring):

– Chytré prsteny představují novou generaci zejména osobních přenosných fitness zařízení a v současnosti jsou stále populárnější. Jde o kompaktní elektronické zařízení, které kombinuje mobilní technologie s mnoha dalšími funkcemi. Lze jím měřit pohyb, fyzické aktivity, srdeční tep a další zdravotní data, nebo třeba i ovládat telefon a bezkontaktně zaplatit.

– Toto zařízení je navrženo tak, aby drželo na prstu co nejlépe a nespadlo třeba při běhání nebo v noci. Oproti chytrým hodinkám jsou tak prsteny kompaktnější a snadněji se nosí. Většinou mají černé, zlaté nebo stříbrné tělo bez loga a nabízejí se v několika velikostech. Některé značky mají tři základní velikosti (S, M a L), jiné používají očíslované velikosti, některé dokonce i s půlstupni.

– Prsten dokáže evidovat mimo jiné fáze spánku, srdeční tep nebo třeba průtok krve, dechovou frekvenci, stres, okysličení krve, změří teplotu a natočí EKG. Konkrétní funkce se mezi jednotlivými prsteny liší, společné však mají to, že prsten a podpůrná aplikace v mobilu s těmito informacemi umí dále pracovat a využít je třeba k motivaci uživatele.

– Chytré prsteny se většinou musí připojit k chytrým telefonům nebo jiným zařízením a některé mohou fungovat nezávisle, komunikovat s cloudovými systémy nebo provádět samostatné úkoly. Zatím nemají tradiční displeje, ale reagují na podněty, jako je blízkost platebních terminálů nebo specifická gesta. Prsten může vibracemi upozorňovat na notifikace z telefonu a lze jej využít i ke vzdálenému ovládání jiných zařízení.

– Veškerá měřidla má prsten na vnitřní straně, a díky voděodolnosti jej lze sundat z prstu až při nabíjení. To často probíhá pomocí nabíjecího docku, na který se prsten položí. Výdrž je oproti některým hodinkám výrazně delší. Například firma Oura u své třetí generace prstenu udává až týden na jedno nabití, Samsung u svého Galaxy Ring potvrdil až devítidenní výdrž.

– Všechny dosavadní prsteny na trhu dosud fungují na principu komunikace prsten – telefon. Brzy je ale bude možné používat i společně s hodinkami. Při společném používání prstenu a hodinek téže značky bude možno podle výrobců dosáhnout větší přesnosti při měření.

– Průkopníkem chytrých prstenů je finská společnost Oura, která svou první generaci prstenu úspěšně povedla crowdfundingovou kampaní už v roce 2016, a dnes už má na trhu třetí generaci svého chytrého prstenu. Úplně první komerční chytrý prsten dostala na trh britská firma McLear, kterou spoluzaložili John McLear, Chris Leach a Joe Prencipe, a to už v roce 2013. A už tehdy uměl bezkontaktně platit. Tato firma představila loni druhou generaci svého prstenu RingPay 2, který už není nutné nabíjet.

– Třetí generace prstenu společnosti Oura, Ring 3, který byl uveden na trh v říjnu 2021, je lehký a při nošení působí přirozeně. Zaznamenává široké spektrum dat. Má sedm teplotních senzorů, schopných přesně sledovat změnu teploty těla a na základě toho predikovat určité tělesné změny nebo nadcházející nemoci. Je více zaměřen i na ženy s možností sledování periody a její predikcí až 30 dní dopředu a uživatelku vždy upozorní šest dní před jejím začátkem. Nabízí pokročilé měření spánku včetně těch nejpodrobnějších statistik, nově přibude i informace o měření kyslíku v krvi.

– Prsten dokáže měnit stanovené cíle uživatele podle automaticky zaznamenaného stresu. Ze všech dat mobilní aplikace vytváří reporty a souhrny, a snaží se uživatele nezahltit zbytečnou spoustou čísel. Jeho cena při jeho uvedení na trh byla 299 dolarů (asi 7600 Kč), společnost však přidala ještě model předplatného za šest dolarů měsíčně, které je nutné, pokud chce uživatel získat přístup k aplikaci a ke statistikám z prstenu. Tento prsten funguje s iPhony i s Androidy.

– K nedostatkům prstenů patří skutečnost, že jejich funkčnost bývá podmíněna použitím doprovodné mobilní aplikace, které je někdy placené – jde o vedlejší náklady, které u základních funkcí jiných zařízení nevznikají. Absence obrazovky navíc neumožňuje snadno kontrolovat statistiky. Kromě Oura Ring 3 jsou aktuálně na trhu například modely ArcX Smart Ring či ViAtom O2 (PO2).

– Samsung ukázal prototyp vlastního zařízení již začátkem letošního roku. Model zvaný Galaxy Ring by měl vynikat dlouhou výdrží, velmi přesnými senzory a špičkovými snímači. Ty budou schopné mimo jiné i monitorovat srdeční tep a spánkové fáze. Tento prsten by se měl patrně prodávat ještě letos. A příští chytrý prsten Samsungu by mohl podle informací serveru svetandroida.cz být teoreticky vybaven i displejem.

Exit mobile version