Chytré a jednoduché zálohování počítače i mobilu

Synology BeeDrive je snadno použitelné osobní lokální zálohovací řešení, které je vhodné pro uživatele, kteří nemají zájem o odesílání dat do cloudových úložišť. A nechtějí ani plnohodnotný NAS, který může být nákladný a složitý na nastavení. Kompaktní chytrý SSD disk Synology BeeDrive funguje stejně jako externí pevný disk nebo jednotka USB, ale má řadu funkcí, které zefektivňují a zjednodušují zálohování a synchronizaci souborů. Poradí si nejenom s daty z PC, ale přes Wi-Fi také s fotkami z mobilních telefonů Android a iOS.

Externí disk s přidanou hodnotou

Synology BeeDrive je malé zařízení, které se vejde do ruky (65 x 65 x 15 mm při hmotnosti 42 gramů), které je k dispozici v úložných kapacitách 1 TB a 2 TB, přičemž oba dosahují podle výrobce rychlosti až 1050 MB za sekundu. Jsou plné funkcí, které z něj dělají vaše osobní zálohovací centrum. K dispozici jsou možnosti zálohování stolních počítačů (zatím Windows, Mac přijde později) a mobilních zařízení, nebo jej dokonce můžete použít k synchronizaci souborů mezi počítači. Ačkoli zálohovací software zatím není k dispozici pro Mac, samotný disk bude fungovat bez problémů i po připojení k zařízení se systémem MacOS.

Instalace softwaru pro PC se systémem Windows je poměrně jednoduchá. Po připojení zařízení BeeDrive k počítači se systémem Windows se při přístupu k zařízení BeeDrive v Průzkumníku souborů zobrazí instalační soubor. Spuštěním instalačního programu se stáhnou všechny nejnovější prostředky od společnosti Synology a pokračuje se v instalaci. Je třeba mít na paměti, že pro využití všech funkcí softwaru BeeDrive je třeba se zaregistrovat či přihlásit k účtu Synology. Následně se zobrazí se tři možnosti, jak začít zálohovat soubory: Zálohování počítače, Synchronizace souborů a Mobilní přenos.

Zálohování a synchronizace

Funkce Zálohování počítače umožňuje vybrat složku nebo jednotku v počítači, kterou chcete zálohovat do zařízení BeeDrive, zálohování se spustí, jakmile připojíte zařízení BeeDrive k počítači, a když přidáte nové soubory do složky, kterou jste zvolili k zálohování.

Synchronizace souborů funguje podobně jako Zálohování počítače, ale umožňuje zvolit, jakým způsobem chcete, aby se vaše soubory synchronizovaly mezi počítačem a BeeDrive, můžete nechat soubory BeeDrive nahradit verzí z počítače nebo naopak, což je velmi užitečné, pokud pracujete na různých počítačích, protože můžete nastavit různé synchronizační složky a směr. Ideálním případem použití je synchronizace složek dvou počítačů. Můžete například nastavit software BeeDrive na dvou různých počítačích a použít BeeDrive jako zprostředkující zařízení pro synchronizaci složek obou počítačů.

To, co dělá zálohování počítače i synchronizaci souborů opravdu výkonným ve srovnání s běžnými zálohovacími řešeními, je funkce Verze souborů, která v podstatě ukládá až 5 verzí stejného souboru do skryté složky na disku BeeDrive a umožňuje je obnovit, když je potřebujete. Pokud jste například omylem smazali dokument uložený v místní složce počítače, můžete jej rychle vrátit kliknutím pravým tlačítkem myši na něj a volbou Procházet předchozí verzi. Zobrazí se až 5 nejnovějších verzí téhož souboru s časovými značkami a stačí vybrat tu, kterou chcete obnovit. Také můžete obnovovat omylem smazané soubory v místním úložišti počítače, pokud máte ve funkci Zálohování počítače povolenou možnost Archivovat smazané soubory.

Zařízení BeeDrive navíc podporuje až pět klientských zařízení PC. Uživatelům, kteří se často pohybují mezi různými počítači se systémem Windows, může být BeeDrive užitečný nejen pro přenášení dat mezi těmito různými klientskými počítači, ale také pro živou synchronizaci po připojení ke každému z nich. Vznikne tak přenosný hlavní disk, který se synchronizuje s více systémy.

Šifrování dat uchovávaných na disku je možné prostřednictvím služby BitLocker, která je součástí Windows. Lze šifrovat celý disk či jeho část, jen je třeba myslet na to, že šifrovací klíč pro obnovení přístupu k datům na disku by neměl být uložen ani v zálohovaném počítači (kvůli ztrátě počítače) ani na Beedrive v nezašifrované části disku (kvůli ztrátě disku).

Mobilní zálohování a BeeDrop

Zajímavé je také Mobilní zálohování, které umožňuje zálohovat fotoalbum telefonu přes Wi-Fi na disk BeeDrive. Zálohovací řešení umožňuje zálohovat data z chytrých telefonů a tabletů. Zde jsou podmínkou systémy iOS 15 (nebo novější) a Android 10 (nebo novější). Je třeba stáhnout mobilní aplikaci BeeDrive v obchodě Google Play nebo Apple App Store, poté pomocí aplikace naskenovat QR kód, když se zobrazí na obrazovce počítače, a po připojení ke stejné bezdrátové síti Wi-Fi mobilní aplikace BeeDrive bez problémů zálohuje fotografie z telefonu na disk BeeDrive. Jako bonus umí mobilní aplikace BeeDrive při zálohování převádět formát HEIC na JPG, což se může hodit především pro uživatele iPhonu.

Výjimečnou funkcí aplikace BeeDrive je BeeDrop, která funguje v podstatě jako AirDrop a umožňuje posílat soubory, fotografie a okamžité snímky z fotoaparátu na BeeDrive. Praktický je zejména bezdrátový přenos fotografií a videí z chytrého telefonu. Funguje podobně jako AirDrop ve světě Apple a vyžaduje aktivní připojení Wi-Fi. V takovém případě dokáže BeeDrive navázat spojení prostřednictvím QR kódu softwaru počítače a bezdrátově tak přenést soubory do úložiště, čímž je okamžitě zpřístupní a obnoví v počítači. BeeDrop může využívat až pět chytrých telefonů. Jedním z významných omezení je, že při provozu musí být připojen přes USB ke klientskému zařízení PC. Počítač pak komunikuje s připojenými klienty prostřednictvím svého síťového adaptéru/LAN.

Shrnutí

Pokud hledáte jednoduché, nekomplikované místní zálohování mezi klientským hardwarem, mohl by být Synology BeeDrive vhodnou, nenáročnou alternativou k NAS. Vyšší cena odpovídá hodnotnému softwaru, který je součástí nabídky. Je třeba to brát především jako alternativu pro NAS nebo cloudové předplatné, spíše než jen normální externí SSD disk. Je to spíš takový velmi povedený a praktický kříženec mezi malým NASem, privátním cloudem a USB diskem.

Exit mobile version