Celosvětové výdaje na digitální transformaci dosáhnou do roku 2027 téměř 4 bilionů dolarů

Podle nejnovější aktualizace studie Worldwide Digital Transformation Guide od IDC dosáhnou celosvětové výdaje na digitální transformaci (DX) v roce 2027 téměř 4 bilionů dolarů. Díky investicím do umělé inteligence (AI) a generativní umělé inteligence, by měl trh DX v období 2022-2027 růst v průměru ročně (CAGR) o 16,2 %. Do roku 2027 mohou investice do DX dosáhnout nebo dokonce překročit dvě třetiny všech výdajů na podnikové informační a komunikační technologie. Výdaje nesouvisejí s DX budou v absolutních číslech naopak víceméně stagnovat (viz obrázek).
„Vzhledem k tomu, že investice do digitálních technologií se stávají dominantními, je pro organizace zásadní spolupracovat s dodavateli, kteří mohou poskytnout poradenství v oblasti přidělování zdrojů a efektivních strategií digitální transformace,“ uvádí v této souvislosti Mariya Yahnyuk, analytička z IDC Data & Analytics Group.
Velmi rychle rostou investice do DX v odvětví finančních služeb (CAGR 20,5 %). Tři hlavní případy nasazení představují v tomto oboru robotická automatizace procesů založená na zpracování pohledávek s CAGR 35,1 %, následuje finanční poradenství v reálném čase (29,5 %) a digitální bankovní zkušenost (29,3 %). Tyto případy užití mají něco společného: ve všech třech technologiích jde o úlohy vysoce náročné na data a do značné míry se opírají o umělou inteligenci, generativní umělou inteligenci a technologie pro zpracování dat a analýzu.
Odvětvím, které v prognózovaném období 2022-2027 zaznamená největší investice do DX, je diskrétní (kusová) výroba s celosvětovými výdaji ve výši téměř půl bilionu dolarů v roce 2024. Tato částka se v roce 2027 zvedne na více než 700 miliard dolarů, přičemž strategickými prioritami, které rostou nejrychleji mezi společnostmi z oblasti diskrétní výroby, jsou zapojení všestranné zkušenosti (omni-experience engagement) a udržitelnost.
Zdroj: IDC


Vývoj poměru výdajů na DX (digitální transformaci) ve srovnání s ostatními výdaji na podnikové IT.

Exit mobile version