Budování kyberneticky odolné společnosti

Důraz na kybernetickou bezpečnost je kritický, včetně dostatku IT odborníků, přesto ještě musíme přidat. Musíme budovat kyberneticky odolnou společnost, jakožto nutnou součást novodobé obrany a bezpečnosti státu.

Na tiskové konferenci v Praze v Černínském paláci představili Ing. Vladimír Dzurilla – vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Ing. Karel Řehka – ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, BG Miroslav Feix, M.S. – velitel Kybernetických sil a informačních operací, plk. doc. Ing. Petr Hrůza, Ph.D. – prorektor pro vzdělávání na Univerzitě obrany a Ing. Tomáš Müller – prezident AFCEA ČR současné i budoucí hrozby v oblasti kybernetické bezpečnosti a obrany. Ty z dělají za požadavků na kybernetickou bezpečnost nepochybně jednu z významných priorit. Sdělili, že společně musíme budovat kyberneticky odolnou společnost, jakožto nutnou součást novodobé obrany a bezpečnosti státu. K dosažení cíle je třeba mj. systematicky pracovat s mladou generací a programově ji zapojovat v této sféře, neboť je třeba v předstihu zajistit pro tuto oblast dostatek odborníků.

Cílem je mít více IT odborníků

Záměrem je systematicky a cíleně pracovat se studenty od devíti do pětadvaceti let tak, abychom získali více IT odborníků. Kybernetická bezpečnost se totiž ukázala jako klíčová pro digitalizaci společnosti. Na tuto nutnost ukázala nedávná doba pandemie, kterou poznamenaly lockdowny a home-office. Ohledně kybernetické bezpečnosti přednášející seznámili také se soutěží studentských týmů z celé Evropy, která se tentokrát konala v České republice a soutěžní úlohy připravovali čeští studenti. Podle Vladimíra Dzurilly bylo jedním ze záměrů představit ČR jako vyspělou zemi včetně toho, jak se zde ohledně IT věnujeme mládeži. ČR je mimochodem na předním místě mezi zeměmi Evropy ohledně využívání IT techniky, včetně elektronických plateb. Důraz na kybernetickou bezpečnost je tedy kritický, včetně dostatku IT odborníků, přesto zaznělo, že ještě musíme přidat.

Exit mobile version