Amazon rozvíjí služby umělé inteligence: rozhraní Bedrock je nyní všeobecně dostupné, firma nabízí i další novinky

Zdroj: Pixabay

V poslední době se svět technologií neustále mění a Amazon je jedním z tahounů této revoluce. Nejnovější služba Amazon Web Services (AWS) s názvem Bedrock nabízí výběr generativních modelů umělé inteligence, a to nejen od Amazonu, ale i od dalších předních poskytovatelů v oblasti AI.

Bedrock, který byl představen na začátku dubna, umožňuje zákazníkům AWS využívat různé modely umělé inteligence pod jedním rozhraním. S využitím těchto modelů mohou firmy budovat generativní aplikace AI, zjednoduší se jejich vývoj, a to při zachování soukromí i bezpečnosti. V příštích týdnech bude do systému Bedrock začleněn velký open source jazykový model Llama 2 od Mety, který se tak připojí k modelům od společností AI21 Labs, Anthropic, Cohere a Stability AI. Bedrock se tak stane prvním plně spravovaným API rozhraním, která bude nabízet model Llama 2.

„V posledním roce došlo k prudkému nárůstu zájmu o generativní umělou inteligenci. Vzniká tak spousta nových nápadů, které by mohly změnit celá průmyslová odvětví i dosavadní způsoby práce,“ říká Swami Sivasubramanian, viceprezident divize Data and AI ve společnosti AWS. „Dnešní zprávou jsme dosáhli významného milníku, díky němuž má generativní AI na dosah ruky každá firma, od startupů až po velké korporace. Novinky přinášejí zákazníkům větší bezpečnost, možnost volby a zároveň jim pomáhají sladit jejich datovou strategii napříč celou organizací tak, aby mohli co nejlépe využít potenciál generativní umělé inteligence,“ dodal.

Významné vylepšení modelů

Součástí Bedrocku je nový velký jazykový model Amazon Embeddings, který pomáhá výrazně zlepšit přesnost generativní umělé inteligence. Funguje tak, že na vstupu přijímá slova a převádí je na matematické vektorové reprezentace (známé jako embedding). To mu umožňuje rozložit dokumenty do těchto číselných reprezentací, čímž se zvyšuje přesnost při načítání relevantních fragmentů dokumentů, které se použijí jako odpovědi.

Amazon Bedrock se také stane první plně řízenou generativní AI která přes API rozhraní nabízí Llama 2, novou generaci LLM společnosti Meta. Modely Llama 2 přicházejí s významnými vylepšeními oproti původním modelům Llama, včetně toho, že jsou trénovány na kapacitu větší o 40 % více dat. Zákazníci budou moci vytvářet generativní aplikace umělé inteligence založené na modelech Llama 2 s 13 a 70 miliardami parametrů.

Novinky z dílny AWS

Další aktuální novinkou z dílny AWS je funkce Amazon Codewhisperer, která firemním klientům umožní využívat vlastní soukromá úložiště kódu bezpečným a zabezpečeným způsobem. Pro lepší vytváření vizualizací pak je k dispozici generativní funkce Amazon QuickSight. Díky ní mohou zákazníci vytvářet přesvědčivé vizualizace, formátovat grafy, provádět výpočty a další – to vše pouhým popisem toho, co chtějí, v přirozeném jazyce.

Generativní umělou inteligenci od Amazonu využívají mj. Adidas, BMW Group, GoDaddy, Merck, NatWest Group, Persistent, PGA TOUR.

Společnost AWS s pomocí umělé inteligence pomohla v inovacích a rozvoji již více než 100 tisícům firemních klientů. AWS patří mezi lídry světového trhu, její unikátní know-how spočívá na více než dvacetiletých investicích společnosti Amazon do vývoje umělé inteligence po celém světě.

AWS Cloud Day Prague

Aktuálně se zájemci mohou těšit na první AWS Cloud Day v Praze, který se koná 24. října ve Forum Karlín a přinese více informací o inovacích a pokroku v cloudu. Zúčastněte se keynote přednášky, prozkoumejte technologie AWS a setkejste se s partnery a odborníky. Zjistěte, jak vaši kolegové využívají cloud a v čem jim pomáhá, nebo jak lze využít AWS k nastartování, růstu nebo super posílení podnikání a kariéry.

Tibor Kolejak, Head of Enterprise Czech Republic & Slovakia, odstartuje akci keynote přednáškou – podělí se s vámi o aktuální stav zavádění cloudu ve středovýchodní Evropě. Objevíte nejnovější pokroky v oblasti infrastruktury a analytiky, které umožňují zákazníkům rychleji dosahovat cílů a odkrývat nové příležitosti.

Registrujte se zdarma.

 

Exit mobile version