Alienware 13 R2 – když gamer pracuje

Alienware je tradiční značkou herních počítačů, kterou má již roky pod svými křídly Dell. U nás má ovšem tahle značka – z dob ještě před Dellem – pozici substitutu tradičních mobilních workstation. Alienware totiž nabízel a nabízí výkon, který je pro řadu profesionálů dostačující a cena těchto strojů nebyla ve srovnání s profi produkty až tak vysoká. Jak obstál aktuální model v našich testech?

Alienware samozřejmě nedokáže zcela nahradit specializované wokstationy, ale pokud člověk pracoval na volné noze nebo byl náruživý hráč/student a potřeboval vysoký mobilní výkon, přišlo mu využití Alienwaru pro práci naprosto přirozené. Především grafici a konstruktéři často Alienware volili jako protiváhu Applu. A tento trend je u Alienwaru z části patrný i dnes.

Navíc Alienware přišel s řešením, které mohou využít nejenom hráči. Je jím možnost připojit externí grafiku PCI-Express kabelem a dodat tak notebooku grafický výkon, jaký je potřeba – tedy v závislosti na tom, jakou kartu do rozšíření vložíte. Extender nazvaný Alienware Graphics Amplifier dovoluje připojit jakoukoliv grafiku se sběrnicí a využít tak její možnosti.

My jsme pro test zůstali u konfigurace, která z hlediska přiblížení herního stroje tradiční pracovní stanici napadne asi každého, kdo o této „náhradě“ uvažuje. Alienware 13 R2 (i5-6200U/2,30GHz, 8 GB RAM) jsme tak připojili k Amplifieru osazeného grafikou Nvidia GeForce Titan X a projeli několik základních testů. Kromě tradičního PCMarku jsme samozřejmě použili i SPECwpc, který je určen přímo pro pracovní stanice. Pro srovnání připojujeme oficiální výsledky výkonnějšího desktopu Dell Precision M4800 (i7-4800MQ/2,70 GHz, 16GB RAM, NVIDIA Quadro K2100M).

Notebook si nevedl špatně ani v případě Cinebench R15
Alienware 13 R2 s TITAN X / GTX 960M
OpenGL 83,61 / 39,36
CPU 288 cb / 292 cb
CPU (Single Core) cb / 117 cb


Alienware 13 R2 není řešení pro každého. Je ale vhodný tam, kde lokálně potřebujete vysoký výkon (například doma/v kanceláři), ale na cestách si vystačíte s nadupanějším notebookem. Vyhoví tak třeba v případě, že řešíte otázku, zda si na hraní pořídit domů nadupaný desktop a na práci normální notebook, protože ty herní jsou pro vás moc velké. Třináctka je díky své velikosti odpovědí. V okamžiku kdy nepotřebujete velký výkon, můžete využívat pouze integrovanou grafiku GeForce GTX 960M (2 GB) a 13,3“ Full HD displej (1920 x 1080) a v případě potřeby připojit jak Amplifier s výkonnější kartou, tak třeba 4K displej.

Řešení s externím grafickým boxem má pak ještě jednu výhodu – představuje jednoduchou cestu, jak provést upgrade a počítači dát i několik dalších let. Protože právě zastarávání z hlediska grafického výkonu je nezřídka tím nejpalčivějším problémem – zatímco procesor by ještě vašim potřebám dostačoval, grafika již bývá za zenitem.

Herní původ notebooku s sebou přináší i netradiční design, možnost úpravy barevného podsvětlení klávesnice i některých prvků (logo) i jednu vadu na kráse – R13 nemá českou klávesnici. Ta má ovšem krátký, přesný zdvih a je velice příjemná na psaní i po delší době. Po mechanické stránce je Alienware vyroben velmi dobře. Celé tělo je tuhé, odolné, poskytuje dobrou ochranu i proti mechanickým rázům a neškodí ani vyšší tuhost pantů.

Alienware Graphics Amplifier ve spojení s výkonným notebookem není a nemůže být samozřejmě plnohodnotným řešením nahrazujícím pracovní stanice, ale představuje určitou alternativu pro ty, kteří sice vyžadují vysoký výkon, ale pořízení profi mobilní pracovní stanice by se jim nevyplatilo nebo nevyhovuje jejich pracovní rutině. Jde také o řešení pro studenty, kteří nemají trvalé využití pro karty jako Quadro/Fire, ale pro své studium občas potřebují provést náročné výpočty.



Alienware 13 R2
CPU: Intel Core i5-6200U (2,3 GHz)
RAM: 8 GB
HDD: 256 GB
GPU: NVIDIA GeForce GTX 960M
Rozhraní: Bluetooth, RJ-45, Wi-Fi a/ac/b/g/n, HDMI, 2x USB 3.0, jack (sluchátka, mikrofon)
www.dell.cz

Exit mobile version